Etter lang tids fravær finner nå golf veien tilbake til Iran.
den-persiske-golf

VAKKERT: Utbyggerne av Østens Blomst ser for seg et idyllisk golfanlegg omgitt av villaer i milliondollars-klassen.

Golf har aldri vært spesielt populært i Iran.

På det meste var det én 18-hullsbane i landet, Den Keiserlige Golfklubb i Teheran.

Men etter revolusjonen i 1979 fikk den gro til igjen, og fem hull ble ekspropriert av revolusjonsgarden.

For golf er, som kjent, et eksempel på vestlig dekadanse. Typisk bortkastet tid. Nærmest en gullkalv.

Og man skal vel ikke nekte for at det fort kan forekomme litt blasfemi når putten stopper på hullkanten eller driven ikke stopper i skogkanten.

Nytt, luksuriøst fotfeste
Nå er imidlertid golfsporten i ferd med å få et nytt fotfeste i landet, gjennom et overdådig luksusanlegg som er under utbygging i det iranske tollfriområdet Kish – en øy like utenfor kysten.

Kishs kritthvite strender har allerede sørget for at øya er et populært reisemål, som mottar 1,1 millioner turister i året.

Nå er to 18-hullsbaner prosjektert som del av en golfresort med en prislapp på ikke mindre enn $2,2 milliarder (ca. kr 15 mrd). Banene skal stå ferdig i 2009.

Resorten, som har fått navnet The Flower of the East (Østens Blomst), bygges av en iransk forretningsmann bosatt i Tyskland og er finansiert av tyske og sveitsiske investorer.

De er trygge på å få avkastning på investeringene sine. Turistene har allerede bevist at de kommer, og Dubai, som ligger like over gulfen, har bevist at det er et stort og stadig økende marked for luksuriøse destinasjoner i Midtøsten.

Øya har i tillegg svært gunstige vilkår for investert kapital. Det er ingen skatter, avgifter eller hindre i veien for å ta gevisten hjem til Europa.

Forsinkelse?
Anlegget skal trekke til seg velstående klienter som kan legge igjen mye penger, hovedsakelig rike eksiliranere fra USA, Europa og emiratene.

Dette er mennesker som har råd til å kjøpe seg bolig ved golfanlegget, selv om disse villaene kommer til å koste godt over en million dolar.

(Og det er kanskje litt ironisk at målgruppen i stor grad består av folk som flyktet fra den islamistiske revolusjonen for snart 30 år siden.)

Irans krangel med resten av verden angående landets atom-ambisjoner, kan forsinke prosjektet, men investorene er ikke redd for at det skal gå helt galt.

Så det er nok bare et tidsspørsmål før du kan booke en golf- og gulfferie i Iran.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.