25. september 2023 16:23

Foto: Ping

Viktor Hovland er på vei å bli den nye superstjernen i Norsk golf og dette i en alder av kun 22 år. Det er mange som spår en glimrende fremtid for Hovland etter at han slo til med en historisk PGA-seier i februar 2020 og det er åpenbart ingen grenser for hva han kan få til.

Karrieren fra elleve-åring fram mot Puerto Rico Open

Det er faren Harald som har ansvar for at Hovland i det hele tatt begynte å spille golf. Faren hadde fått med seg golf-interessen fra USA, der han i en periode bodde og arbeidet som ingeniør. Viktor begynte å spille golf som elleve-åring og allerede som 16-åring ble han norgesmester. Det er selvfølgelig en fantastisk prestasjon og sier mye om kapasiteten til Hovland. Samtidig er det også et godt eksempel på både at det ikke er nødvendig å begynne å spille golf fra man er nyfødt for å bli god og at det er mulig for tenåringer å slå seg opp i norgesmesterskapet.

Hovland ga seg etter dette og reiste til USA, der han gikk på college ved Oklahoma State University. Det ga han også mulighet til å spille golf på college i perioden 2016 til 2019. Det er for så vidt mulig å kombinere videregående i Norge med golf, for eksempel ved Wang Toppidrett, Norges Toppidrettsgymnas eller Hvam videregående, men dette oppholdet bidro uten tvil til å hjelpe Hovland med å komme seg dit han er i dag. Det var også i løpet av dette oppholdet, i august 2018, at han vant US Amateur Championship. Dette førte også til at han ble kvalifisert til flere turneringer i 2019 og han fulgte opp med plasseringer som beste amatør i Masters, på en 32. plass. Det var i tillegg det beste resultatet en amatør har levert på 58 år. En annen imponerende prestasjon var at han samme år deltok i US Open Championship og ikke bare ble beste amatør med en plassering på tolvteplass, men også satte en helt ny rekord for amatører. Med 280 slag var han faktisk to slag bedre enn ikoniske Jack Nicklaus, som hadde den gamle rekorden fra 1960.

Disse prestasjonene var også steg på veien mot at han i april 2019 ble ranket som ikke bare Norges, men verdens beste amatør-golfspiller. Etter US Open Championship begynte Hovland på en karriere som profesjonell golfspiller og spilte fem av turneringene på PGA-touren allerede dette året.

Etter dette har det gått slag i slag og i dag er nordmannen Viktor Hovland relativt høyt på den offisielle verdensrankingen for profesjonelle spillere – på en 57. plass. En sterkt bidragende årsak til dette er selvfølgelig seieren i Puerto Rico Open, som er en del av PGA-touren.

Puerto Rico Open 2020 – en historisk prestasjon

Alle fremgangene til Victor Hovland i løpet av karrieren har ført fram mot den historiske prestasjonen i februar 2020, da han ble første nordmann som vant en turnering på herrenes PGA-tour. Det er virkelig viktig å understryke at det er herrenes PGA-tour det gjelder, for Suzann Pettersen har tross alt tatt 15 titler på LPGA-touren, som er kvinnens motsvarighet til PGA-touren. Hun uttalte også etter Hovlands seier at dette bare er starten for hva vi vil se fremover.

Hovland gjorde dessuten seieren til en høydramatisk affære, med både oppturer og nedturer. På hull 11 slo han til og med en trippel-bogey og det hadde gitt mange andre spillere en skikkelig knekk. Hovland klarte likevel å komme seg tilbake og på det 18. hullet avgjorde han med en eksepsjonell putt på nesten åtte meter.

Før Puerto Rico hadde Hovland kategori, som ikke automatisk fir plass i de mest populære turneringene. Etter seieren er Hovland flyttet til kategori 9, som gjør at han han spille alle ordinære turneringer i år, samt i de to neste årene.

Hvis man skal være litt typisk Norsk beskjeden, er det kanskje greit å legge til at noen av de beste spillerne på PGA-touren spilte på en annen turnering i Mexico i forbindelse med Puerto Rico Open 2020, men la oss ikke gjøre prestasjonen til Hovland mindre av den grunn. Det er kanskje spesielt også det mentale aspektet ved å virkelig ha vunnet en PGA-turnering, som også gjør at Hovland stiller sterkere i fremtiden. I tillegg ga seieren også en respektabel pengegevinst på omtrent fem millioner (kanskje betydelig mer i kroner etter den siste tidens dramatisk kursendringer), men også garantert plass på flere turneringer fremover og selvfølgelig et realt byks på verdensrankingen.

Hvordan ser fremtiden til Hovland ut? 

Golf er en idrett der alt handler om ekstremt små marginer, noe seieren i Puerto Rico Open er et godt eksempel på. Alt kan forandre seg fra et hull til et annet og mental innstilling er dessuten ekstremt viktig. Det finnes nok av eksempler på glimrende golfspillere som har falt fra toppen relativt raskt.

Det er likevel mange som virkelig har trua på Hovland. Som allerede nevnt skryter Suzann Pettersen av Hovland, og en rask titt på Betsafe odds viser at det ikke er veldig høye odds på at han skal vinner to eller flere PGA-titler i 2020. Det er altså mange som tror at han kommer å være på topp minst en gang til i år.

Det er selvfølgelig farlig å sammenligne Hovland med andre profesjonelle golfere, men det er i hvert fall på sin plass å minne om at nordmannen kun er 22 år gammel. En ikke helt ukjent golfspiller ved navn Tiger Woods begynte sin profesjonelle karriere i 1996 som 21-åring. Woods har selvfølgelig opplevd både oppturer og nedturer i løpet av karrieren sin og han er ikke på toppen av verdensrankingen nå i 2020, men han spiller fortsatt på PGA-touren 24 år etter at han ble profesjonell golfspiller. Det er ikke så mange andre idretter der det er mulig å strekke karrieren så langt og tiden er definitivt en fordel for Hovland.

Det skal bli ekstremt spennende å følge med på hva som skjer med Hovland videre i 2020, og kanskje kan oppmerksomheten som følger med norske fremganger også gjøre noe for golfinteressen hjemme i Norge? Det er spesielt viktig med unge norske forbilder som Hovland, som viser at suksess internasjonalt er mulig, og som da også kan bidra til å rekruttere nye spillere til idretten.

Kommentarer