Foto: Tristan Jones

Suzann Pettersen ble den tredje skandinaven som fikk plass i Europas lag til til Solheim Cup på Gleneagles. Det ble klart da Catriona Matthews presenterte sitt fire «captain's picks» mandag.

Når sant skal sies var det ikke mange som hadde ventet at det skulle bli en niende Solheim Cup som spiller for Tutta, som hadde misset cutten i begge turneringene siden comebacket etter barselpermisjonen.

Men det var det andre momenter enn ferske resultater som gjorde at Tuttas navn stod på listen da kaptein Catriona Matthew presenterte sine fire fritt valgte spillere på Sky Sports News: Celine Boutier, Jodi Ewart Shadoff, Bronte Law og altså Suzann Pettersen.

Erfaring ga niende Solheim-opptreden

Tutta har vært med som spiller i hele åtte Solheim Cup siden debuten på Interlachen Country Club i Minneapolis i 2002. Og var også kvalifisert for sin niende niende Solheim-opptreden i 2017.

Men da forårsaket en skade at hun måtte endre status til rolle som visekapteinDes Moines G&CC i Iowa. For øvrig en turnering som endte med amerikansk seier 16 ½ – 11 ½. Som var USAs største Solheim Cup-seier siden 1996.

Kaptein Matthew, som selv har vært med som spiller ni ganger, forklarer uttakene av Boutier og Law med deres gode form mens valgene av Tutta og Ewart Shadoff er basert på deres Solheim-erfaring:

— Jeg valgte Jodi og Suzann basert på deres enorme erfaring, deres formutvikling i det siste og fordi jeg vet nøyaktig hva de vil ta med med seg inn team-rommet.

Tutta var egentlig tatt ut som visekaptein også for 2019-utgavenGleneagles 13. til 15. september. Men er overbevist om at hun kan bidra mer for Europa som spiller:

Catriona vet at match-spill bringer fram det absolutt beste i meg, og at jeg vil være klar for å levere poeng når september kommer. Jeg mener helt ærig at mitt beste bidrag i vår Solheim Cup-kampanje vil være ute på banen. Og jeg er svært takknemlig overfor Catriona for at hun har tiltro til å velge meg som spiller for dette årets lag.

Åtte spillerne var kvalifisert direkte etter søndagens Ladies Scottish Open: Nedrlandske Anne Van Dam, tyske Caroline Masson, Charley Hull og Georgia Hall fra England, Azahara Munoz og Carlota Ciganda fra Spania samt de to svenskene Anna Nordqvist og Caroline Hedwall.

USAs lag vil bestå av de åtte fremste spillerne i LPGA Solheim Cup-poeng rankingen, de to høyest rangerte i Women’s World Golf Rankings som ikke allerede er kvalifisert gjennom poeng-rankingen samt to valgt av USA-kaptein Julie Inkster.

Dette mener andre om valget av Tutta

Engelske The Guardian mener at uttaket av Suzann Pettersen var svært overraskende. Avisen henter også fram de fremste hendelsene fra hennes åtte Solheim-deltakelser. Inkludert kontroversen fra Tyskland i 2015, der amerikanske Alison Lee plukket opp en kort putt hun trodde hun hadde fått av Tutta.

Sky Sports mener at Tutta har fått et overraskende wild card. Sydsvenskan gjør et poeng av at Suzann Pettersen bare har spilt to turneringer de siste to årene, og misset cutten i begge. Avisen er derfor overrasket over at hun fikk et firkort på bekostning av svenskenes egne Madelene Sagström eller Pernilla Lindberg.