Foto: LET

USA gjorde et stormløp siste dag, og tok sin første Solheim Cup-seier siden 2009. En kontrovers på hull 17 søndag morgen kan ha gitt det ektstra som ga USA 14 ½ mot Europas 13 ½ på St Leon-Rot.

USAs 20 år gamle rookie, Allison Lee, hadde en tendens til å plukke opp gitte putter før motstanderne faktisk hadde sagt at putten var gitt.

På hull 17 søndag morgen, i den utsatte fourball-matchen mellom Lee og Brittay Lincicom mot Suzann Pettersen og Cahrlie Hull stod det all square da Lee plukket opp etter såvidt ha misset en kort putt. Hadde hun satt ville USA vunnet hullet, nå delte de. Trodde Lee.

Men Pettersen gjorde dommeren oppmerksom på at Europa ikke hadde sagt at putten var gitt. Dermed 1 opp til Europa, som også ble resultatet i matchen.

Mange, som eks-proff Henrik Bjørnstad i studio, medspillere på Europas lag og amerikanerne selv tror Suzann Pettersens håndtering av situasjonen på hull 17 kan ha gitt USA det lille ekstra som skulle til for å vinne.

Selv avviste Suzann Pettersen kritikken da Solheim Cup 2015 var tapt med minst mulig margin, 13 ½ mot 14 ½, og sa til Europsport Norge at hun ville gjort det samme igjen.

Amerikanske løvinner

Juli Inksters lag kjempet som løvinner siste dag på St. Leon-Rot, og klarte å sikre de nødvendige 8 ½ av 12 mulige poeng  i singlespillet for seiren.

Da singlespillet startet var Europa bare 4 ½ poeng fra å kunne feire sin tredje strake Solheim Cup-seier Det begynte lovende da  Karine Icher slo Brittany Lincicome 3&2 i den første matchen. Carlota Ciganda tok  deretter et halvt poeng mot Lexi Thompsob,  der de to spillerne satte totalt 14 birdier.

Morgan Pressel sikret så USAs første singlepoeng da hun slo Catriona Matthew med to hull igjen.  Mel Reid slo så Brittany Lang 2&1 etter en fantastisk birdie på hull 17. På dette stadiet så alt ut til å gå Europas vei, og Reid jublet med resten av det europeiske laget.

Men da Gwladys Nocera, som bare hadde spilt én av de foregående foursome- og fourball-matchene tapte mot rookie Alison Lee, ble det litt mer nerver. Selv om Europa på dette stadiet baretrangte halvannet poeng for å beholde trofeet.

Nordqvist ga håp

Anna Nordqvist lettet litt på presset da hun slo Stacy Lewis 2&1, og tok Europa til 13 ½ poeng, et halvt poeng fra å beholde trofeet. Men da Gerina Piller og Lizette Salas slo henholdsvis Caroline Masson og Azahara Munoz begynte det å se mørkt ut for Europa.

Det var nå bare tre kamper igjen som kunne avgjøre, og alle tre ble ledet av amerikanerne. Cristie Kerr var den neste til å plasser et rødt tall på resulatatavlen da hun slo Charley Hull  3&2 etter å ha gjort ni birdier på elleve hull.

Både Angela Stanford og Paula Creamer var dormie mot Suzann Pettersen og Sandra Gal, som altrså måtte vinne sine gjenstående hull for et halvt poeng. Stanford hadde tapt alle sine siste ni Solheim Cup-matcher, men tok totalen til 13 ½ – 13 ½.

Paula Creamer fullførte det usannsynlige comebacket da hun slo Sandra Gal av 4&3, og utfordrerne kunne ta krystallpokalen med hjem på flyet til USA.

— Dette er bare helt fantastisk. Jeg kan ikke beskrive forskjellen i følelser etter (spillet) denne morgenen til følelsene  denne ettermiddagen. Laget mitt spilte så forbannet bra der ute. De bare ga aldri opp. Det var utrolig, sa USAs kaptein, Juli Inkster, til pressen etterpå.

— Det er utrolig. Det var noen putter som kunne ha gått i, som gikk den andre veien et par ganger i dag. Men det var veldig spennende, oppsummerte Europas kaptein, Carin Koch, det overraskende tapet.

Resultater søndag

(Europa nevnt først)

Single:

Carlota Ciganda delte med Lexi Thompson
Catriona Matthew tapte mot Morgan Pressel 2 hull
Karine Icher slo Brittany Lincicome 3 & 2
Melissa Reid slo Brittany Lang 3 & 2
Gwladys Nocera tapte mot Alison Lee 3 & 1
Caroline Masson tapte mot Gerina Piller 1 ned
Anna Nordqvist slo Stacy Lewis 2 & 1
Azahara Munoz tapte mot Lizette Salas 3 & 1
Suzann Pettersen tapte mot Angela Stanford 2 & 1
Charley Hull tapte mot Cristie Kerr 3 & 2
Caroline Hedwall tapte mot Michelle Wie 6 & 4
Sandra Gal tapte mot Paula Creamer 4 & 3
Europa 3 ½ USA 8 ½
Total: Europa 13 ½ USA 14 ½

Se også: Resultater fra Tyskland


 

Lørdag: Carin Kochs mannskap med kontroll før siste dag

Europa er et langt skritt nærmere å vinne Solheim Cup for tredje gang på rad. Men det gjenstår mye arbeid på St Leon-Rot, der heller ikke lørdagens program ble fullført.

En våt, andre morgen på St Leon-Rot startet med at hjemmelaget fullførte 3-1 seier i den forsinkede første fourball-serien. Europa fortsatte med å vinne den andre foursome-økten med samme margin for 8-4 ledelse over amerikanere.

Men bortelaget fikk farten opp da de vant den første av ettermiddagens fourball-matcher, før mørket stanset spillet i de tre øvrige mathcene. Når matchene fortsetter søndag morgen er USA opp med ett hull i to mathcer, og Europa i føringen med samme margin i den tredje.

Europa trenger seks poeng søndag

Ved starten av den siste dagen står det 8-5 i favør av Europa, som trenger å samle seks poeng til fra de gjenværende tre fourball-matchene og søndagens tolv singlematcher for å beholde trofeet. Amerikanerne trenger 9 ½ poeng fra de samme 15 matchene for å vinne trofeet for første gang siden 2009.

— Det er en god posisjon å være i, men det gjenstår fortsatt mye arbeid, sier Europa-kaptein Carin Koch.

— I morgen må hver spiller gå ut og kjempe for sitt poeng. Det er det de må. Vi gleder oss til det, men det kommer ikke til å bli lett, forsikrer hun.

Fantastisk opphenting av Tutta og Hull

Klarer de europeiske jentene å samle like mye energi som Suzann Pettersen og Charlie Hull gjorde på slutten av sin foursome mot Paula Creamer og Morgan Pressel lørdag formiddag, bør søndagen bli europeisk parademarsj.

Matchen til Tutta og Hull ble vunnet 1 opp. Og det etter at europeerne var 4 ned med sju hull igjen å spille. Da det var fire hull igjen, var de 3 ned. Men fire asvluttende birdier etter fantastisk foursome-spill sikret seieren.

Resultatet i de tre gjenværende matchene fra lørdagens fourball-seksjon vil slå an tonen for hvordan de tolv singlematchene forløper. Alt kan skje i de tre fourballene. USAs Stacy Lewis og Gerina Piller er 1 opp over Caroline Masson og Caroline Hedwall etter 16 hull mens deres landsmenn Alison Lee og Brittany Lincicome holder den samme margin over Pettersen og Hull etter 15 hull.

Europa, ved Catriona Matthew og Karine Icher, er  1 opp på Lizette Salas og Brittany Lang, også det etter 15 hull. De tre gjenværende matchene fra lørdag starter igjen klokken 8:45, og singlene er planlagt å starte på oppsatt tid klokken 10.40.

Resultater lørdag

(Europa nevnt først)

Foursome:

Melissa Reid og Carlota Ciganda slo Alison Lee og Michelle Wie 4 & 3

Charley Hull og Suzann Pettersen slo Paula Creamer og Morgan Pressel  1 opp

Sandra Gal og Catriona Matthew slo Angela Stanford og Brittany Lincicome 1 hull

Anna Nordqvist og Caroline Hedwall tapte til Stacy Lewis og Gerina Piller 5 & 4

Europa 3 USA 1

Fourballs

* De tre siste kampene ikke ferdig på grunn av møke lørdag kveld, og vil fortsette klkken 8.45 på søndag.

Azahara Munoz og Carlota Ciganda tapte mot Lexi Thompson og Cristie Kerr 3 & 2

Karine Icher og Catriona Matthew mot Lizette Salas og Brittany Lang (Europe 1 opp etter 15)

Suzann Pettersen og Charley Hull mot Alison Lee og Brittany Lincicome (USA 1 opp etter 15)

Caroline Masson og Caroline Hedwall mot Stacy Lewis og Gerina Piller (USA 1 opp etter 16)

Europa 0 USA 1

Sammenlagt: Europa 8 USA 5


Fredag ettermiddag: Europa sterke i fourball fredag

Europas birdiefest fredag ettermiddag ga to poengs ledelse over USA før mørket stanset spillet med to matcher fortsatt ute på banen i Solheim Cups første dag på St Leon -Rot.

Etter  morgenfoursomene stod det 2-2, men Anna Nordqvist og Caroline Hedwall, og deretter Charley Hull og Gwladys Nocera, vant sin fourball-matcher for å gi europeerne en dyrebar 4-2 ledelse før nattemørket senket seg.

De to restrende matchene fortsetter klokken 7,45 lørdag med den tyske duoen Caroline Masson og Sandra Gal én opp etter 15 hull mot Gerina Piller og Brittany Lang.

Den andre mathcen stoppet etter at Carlota Ciganda hullet ut med nierjernet fra 120 meter på hull 17 for å sikre at hun og partner Mel Reid starter hull 18 lørdag morgen all square med Cristie Kerr og Lexi Thompson.

Svensk drømmepar

Paula Creamer og Morgan Pressel nedkjempet Nordqvist og Suzann Pettersen i morgenfoursome. Men det ble en annen historie etter lunsj da de kom opp mot Nordqvist og Caroline Hedwall i første fourball-match.

Hedwall skapte historie for to år siden da hun vant alle sine fem matcher i Colorado. Fredag ettermiddag tok Nordqvist den største byrden da paret cruiset til en 4&3-seier over sine amerikanske motstandere.

Nordqvist gjorde birdie på det andre, tredje, syvende, åttende, tiende og ellevte hullet før Hedwall bokførte en birdie på hull 13 for deling med Creamer. Matchen ble så avgjort etter deling av hull 15.

— Jeg traff virkelig ballen bra i dag, bekreftet Nordqvist til LETs nettside om den fem timer og 35 minutter lange runden, som ble avbrutt i en time og fem minutter på grunn av dårlig vær.

40 minutter etter Nordqvist og Hedwalls triumf kunne Charley Hull og Gwladys Nocera legge til ett europeisk poeng til ved 3&2-seier over Angela Stanford og rookie Alison Lee.

Langt igjen

— Det var en god dag for oss, men det er fortsatt en lang vei å gå, sier europakaptein Carin Koch.

— De var alle så trygge og komfortabel på banen. I går kveld fortalte jeg dem at de bare skulle gå ut og nyte folkemengdene og nyte fansen og scenen de er på denne uken. Og jeg tror alle gjorde det. Det så ut som de hadde mye moro hele dagen, egentlig. Ja, jeg kunne ikke vært mer fornøyd med dem, fortsetter hun.

— Det ble en ganske sprø endring på slutten av dagen. Det er det fine med matchspill. Det er det fine med golf. Det som er bra er at vi har fått ett hull til å spille i den ene matchen, og vi har tre flere hull i den andre. Det er fortsatt mye å spille for, sa USAs kaptein Juli Inkster.

Resultater fredag

(Europa nevnt først)

Foursome:

Anna Nordqvist og Suzann Pettersen tapte mot Morgan Pressel og Paula Creamer 3 og 2
Charley Hull og Melissa Reid slo Michelle Wie og Brittany Lincicome 2 og 1
Karine Icher og Azahara Munoz tapte mot Cristie Kerr og Lexi Thompson 2 og 1
Sandra Gal og Catriona Matthew slo Stacy Lewis og Lizette Salas 3 og 2
Europa 2 USA 2

Fourball :

(De to siste kampene ikke ferdig på grunn av mørke.)

Anna Nordqvist og Caroline Hedwall slo Morgan Pressel og Paula Creamer 4 og 3
Charley Hull og Gwladys Nocera slo Alison Lee og Angela Stanford 3 og 2
Melissa Reid og Carlota Ciganda mot Cristie Kerr og Lexi Thompson (AS etter 17)
Caroline Masson og Sandra Gal mot Gerina Piller og Brittany Lang (Europa 1 opp etter 15)
Europe 2 USA 0
Sammenlagt Europe 4 USA 2


 

Fredag formiddag: Pettersen/Nordqvist tapte mot Pressel/Creamer

Duoen Suzann Pettersen og Anna Nordqvist måtte bokføre sitt første tap i Solheim Cup da de møtte Morgan Pressel og Paula Creamer i Solheim Cups åpningsmatch i Tyskland.

Verken Suzann Pettersen eller Anna Nordqvist virket å være skjerpet nok i Solheim Cups åpningsmatch, og kom tidlig bakpå mot Morgan Pressel og Paula Creamer i foursomematchen.

Amerikanerne ga aldri fra seg kontrollen, og vant til slutt matchen på det 16. hullet med 3&2. Dermed ble det karrierens første Solheim-tap sammen for duon etter to seire tidligere.

Det ble også amerikansk i matchen mellom Karin Icher og Asahara Munoz mot Cristie Kerr og Lexi Thompson, der europeerne måtte strekke våpen med tap 2&1.

Europa vant de øvrige to mathcene: Charlie Hull og Melissa Reid slo Michelle Wie og Brittany Lincicome 2&1, mens Sandra Gal og Catriona Matthew nedkjempet Stacy Lewis og Lizette Salas med 3&2.

Dermed står det 2-2 før fredagens ande økt, der det spilles fire fourball-matcher.

Tutta satt ut

Suzann Pettersen fikk ikke fornyet tillit av kaptein Carin Koch i fredagens andre økt, slik europakaptein Helen Alfredsson gjorde i Halmstad i 2007. Den gangen tapte Europa, og kaptein Alfredsson måtte tåle mye kritikk for å ha satt Tutta på sidelinjen fredag.


Før turneringen: Pettersen/Nordqvist mot Pressel/Creamer åpner Solheim Cup

Suksessduoen Suzann Pettersen og Anna Nordqvist møter Morgan Pressel og Paula Creamer i første match i Solheim Cup i Tyskland.

Suzann Pettersen og Anna Nordqvist har spilt sammen to ganger tidligere i Solheim Cup, og begge gangene endte det med seier. Fredag morgen klokken 8.00 slår de igan 2015-utgaven på Golf Club St. Leon-Rot i Heidelberg i Tyskland.

Matcher fredag morgen, foursome

(Europa nevnt først)

Match 1 kl. 8.00:Anna Nordqvist/Suzann Pettersen mot Morgan Pressel/Paula Creamer

Match 2 kl. 8.15:Charley Hull/Melissa Reid motMichelle Wie/Brittany Lincicome

Match 3 kl. 8.30:Karin Icher/Azahara Munoz motCristie Kerr/Lexi Thompson

Match 4 kl. 8.45:Sandra Gal/Catriona Matthew motStacy Lewis/Lizette Salas

Vunnet match gir 1 poeng, delt match 1/2 poeng. Totalt spilles det 28 matcher, Europa beholder trofeet ved uavgjort.

Les også: Blir ikke Tuttas siste Solheim Cup