Den nederlandske GPS-giganten har lansert andre versjon av sin golfklokke. Mye ved den innfrir. Men den har også en funksjon vi skulle ønske det var mulig slå av.

Vi var veldig begeistret for den første versjonen golfklokke fra TomTom, som vi langtidstestet forsesongen i fjor.

Forventningene var derfor høye da vi startet testen av den nye 2016-modellen, Golfer 2, som har fått flere oppgraderinger.

Har du sett denne? Ser ut som en klokke, føles som en klokke

Mye godt i Golfer 2

TomTom Golfer 2 layup-funksjon
Layup-funkjon som automatisk går over i greenfunksjon når du har passert siste layup-punkt.

Normalt betyr oppgradering det samme som forbedring. Så er da Golfer 2 også blitt fylt opp med nye funksjoner, som gjør den enda enklere å bruke.

Den er fortsatt lynkjapp og lett, og fungerer utmerket også som vanlig klokke. Kontrollmålinger med laser viser også at TomTom-mannskapet stort sett har gjort en god jobb med GPS-posisjoneringen.

På den positive siden er en ny dogleg-funksjon. Den viser ikke bare at hullet er en dogleg, men også hvor langt det er fram til dogleg-en. Smart for spillere som vil vurdere å gå over den framfor å spille rundt.

TomTom Golfer 2-hazard view
Enkel tilgang til detaljbilde ved å skygge over med hånden. Smart!

Også funksjonen som viser hvor langt det forrige slaget var er noe spillere flest vil være meget fornøyd med.

Layup-funksjonen, som også den første modellen hadde, er glimrende. Du kan se hvor langt det er hvis du vil legge opp på 100 meter, 150 meter eller 200 meter.

Når du så nærmer deg greenen, bytter klokken selv til greenvisning når du har passert det siste layup-punktet.

Funksjonen som viser hindringenes plassering, som vann, grøfter, bunkere og så videre, har fått en ny, fin og veldig smart zoom-funksjon: Det er bare å skygge for klokken med håndflaten, og vipps! så får du et nærbilde.

TomTom har misset en gylden sjanse

Alt dette er funksjoner som gjør at gode spillere også vil kunne finne glede og nytte av å bruke en TomTom Golfer 2-klokke. Det er derfor synd at klokken har en Kjekt å ha-funksjon som sikkert kan være til nytte for blodferske spillere, men som fort kan irritere en golfer.

Vi tenker på vibreringen som er inkludert i funksjonen for automatisk slagregistrering. Vi som har spilt golf en stund har lært oss å telle til både tre og fire og fem. Sågar til seks eller sju eller åtte når det er påkrevet. Vi trenger derfor ikke at en durende vibrering på håndleddet minner oss om at vi akkurat har slått et slag. Det vet vi allerede. Vi behøver heller ikke at den samme durende vibreringen forteller at vi har beveget oss bort fra forrige green, og har kommet til utslaget til neste hull. Det er sånt som de fleste av oss klarer å se med egne øyne. 

Dessuten registreres falske slag. For eksempel vibrerer klokken ved slaget. Så kan den vibrere igjen når du løfter opp baggen. Nytt slag! registrerer klokken. Som igjen kan etterfølges av to-tre uforståelige vibrasjoner mens du går nedover fairwayen. På noen hull registrerte Golfer 2 riktig score, på andre for mange eller altfor få.

Gleden over Golfer 2s mange gode funksjoner erstattes derfor dessverre av irritasjon over vibrasjonene. Og frustrasjon over at det er umulig å finne noe informasjon om hvordan duringen skal fjernes. Ikke står det noe i instruksjonsboken. Ikke noe i pdf-manualen på nettet. Og heller ikke finner vi noen måte å slå av duringen på ved å google.

Ikke akkurat Thomas Edison

Ingeniøren bak ideen om de durende vibrasjonsvarslene følte seg sikkert som en ny Thomas Edison (oppfinneren av lyspæren, red.anm.) da han kom på ideen. Men det hadde vært bedre om han hadde følt seg som en golfer.

Da ville han forstå at en funksjon som automatisk slagregistrerering må være nøyaktig. Og at en liten knapp som slår av både vibrasjoner og slagregistrering vil bli høyt verdsatt. Selv om vi selvfølgelig ikke utelukker at det finnes dem som synes det er greit med 80, kanskje 90 eller 100 vibreringer på håndleddet i løpet av en golfrunde.

De som ikke liker denne funksjonen burde imidlertid få muligheten til å koble den ut. Og dermed slippe å irritere seg grønn over den hver gang den inntreffer. En stund trodde vi faktisk at vi skulle klare å venne oss til vibrasjonene. Men når vi ikke har klart det ennå, klarer vi det antageligvis aldri …

Tomas Edison in-spe ville nok også føle takknemlighet over at en avknapp for vibrasjon antageligvis ville hjelpe ham å løse problemet med batteritid.

Vibrasjonene må spise mye av batterikapasiteten. Som langtfra er imponerende; Golfer 2 går såvidt to runder på en ladning. I ren klokkemodus holder det å fylle opp batteriet én gang i måneden, sånn cirka.

TomTom har altså gått glipp av en gylden mulighet til å lage en elegant, lett og brukervennlig GPS-klokke for golf. Det er veldig synd. Men vi setter vår lit til at vibreringen kan slås av når neste modell lanseres.

FÅTT MED DEG DENNE? Oppdatering fire dager senere: Tok til fornuften, vibrasjonene kan slås av

Anbefalt utpris: Kr. 2399

Norsk agent: Chrisco Sport AS