Telefon fra tv-seere er ute, videoinspektører inne

FIKK FIRE SLAGS STRAFF: Lexi Thompsons straffeslag etter tredje runde i LPGAs første majorturnering i 2017 har ført til at tv-seere ikke lenger blir ekstra dommere i golf. Foto: LET

Fra nyttår tas det det ikke lenger hensyn til feil publikum ser spillerne begå i tv-sendingene. Straffeslagene til Lexi Thompson i årets første kvinnemajor gjorde utslaget.

Avgjørelsen om å ikke lenger ta hensyn til regelbrudd oppdaget av tv-seere kommer i kjølvannet av årets Lexi Thompson-furore.

Halvveis i søndagens finalerunde i ANA Inspiration-turneringen ble Thompson ilagt fire straffeslag. Som bleilagt for ikke å ha market og plassert ballen tilbake på samme sted under lørdagens tredjerunde i California.

En tv-seer ringte turneringsledelsen om feilen. Reglene som felte henne ila to straffeslag for å ha puttet fra feil sted, og to for å ha levert et scorekort med feil score lørdag.

Til tross for straffeslagene holdt Thompson seg i teten, og måtte ut i omspill  mot  So Yeon Ryu. Det ble med ett hull da sørkoreaneren avgjorde med birdie på omspillshullet, hull 18.

Tv-seere ikke lenger dommere

R&A og United States Golf Association (USGA) kunngjorde kort tid etter hendelsen i Palm Springs at de ville vedta nye regler  fra 1. januar 2018.

De nye reglene innebærer at funksjonærer vil få i oppgave å overvåke video fra turneringene for å avdekke potensielle regelbrudd.

Samtidig sies det at det ikke lenger vil tas hensyn til fjernsynsmateriale fra eksterne kilder. Slik tilfellet var i den ukorrekte markeringen av ballen, som ble så kostbar for Thompson i LPGA- tourens første majorturnering i 2017.

European Tour har forøvrig allerede innført at funksjonærer overvåker videodekning av sine turneringer i tilfelle regelbrudd.

TV-seere fortsatt en rolle

I praksis vil de ulike tourene likevel fortsette å lytte til sine tv-seere. Blant annet kan tourene ikke ignorere bevisste forsøk på juks, som blir plukket opp av tv-kameraene.

Det som sannsynligvis vil skje fremover er at henvendelser av mindre  betydning ikke blir behandlet med slik tyngde som i Lexi Thompsons tilfelle. Også den ekstra toslags-straffen for en spiller som i ettertid er funnet å ha overtrådt en regel, er på vei ut.

Nyordningen gjennomføres ved hjelp av en lokal regel, som tourene vil innføre fra januar. Deretter blir det en permanent regel når neste revisjon av golfreglene trer i kraft i 2019.

Endringen kom etter at en arbeidsgruppe fra R&A, og USGA ga sine anbefalinger til de styrende organer og til de viktigste store tourene.

Thomas Pagel, USGAs øverste regelsjef, sier i en uttalelse at en toslags-straff skulle blitt beholdt i Thompson-saken. Men ikke straffen på ytterligere to slag, som anses «unødvendig».

Golf har vært den eneste idretten som hittil har gitt tv-seere mulighet til å påvirke resultatet av en konkurranse.

— Meldingen er klar: Ha tillit til de som arrangerer turneringen om at hvis du har sett det, så har også de sett det. Det er ikke nødvendig for noen å ringe inn det de tror de har sett, konkluderer Pagel.

Lest denne? Stort engasjement fra golfere om nye regler på greenene fra 2019

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

 •  

 • PGA Tour: World Golf Championships-Dell Technologies Match Play Med Viktor Hovland( 22. -26. mars )

  D P World Tour Jonsson Workwear Open med Kristian Krogh Johannessen og Elias Bertheussen ( 23. -26. mars )

  LPGA; Drive On Championship med Celine Borge ( 33.-26. mars ) •  
 • Golferen.no på YouTube

  Jørgen Hillås Slå sanden ut av bunkeren

  Bestemødrene på Evje

  Order of Merit besøker Gamle Fredrikstad GK

  Lommedalens grønne lunge

  Mange meter å hente med tilpasning av driveren

 • NGF: Norwegian Paragolf Open (Para Norgescup #3) Kongsvingers GK (.- 13.-14. . august)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.