SPLEIS for å hjelpe greenkeepere i Sør-Afrika

TRENGER HJELP: Moses (Lucky) Ntuli (52) og Philangizwe (Stewart) Ntuli (48) behøver hjelp for å pverleve. Her flankerer de flankerer Toralf Nordbotten på Tyrifjord GK. Foto: Tyrifjord GK

Tyrifjord GK har opprettet en SPLEIS-aksjon for å hjelpe klubbens sørafrikanske banearbeidere, som sitter koronafast uten sikkerhetsnett og inntekter i hjemlandet.

Brødrene Moses (Lucky) Ntuli (52) og Philangizwe (Stewart) Ntuli (48) har sørget for strøken bane på Storøya de siste tolv og syv årene. Nå sitter begge koronafast uten sikkerhetsnett og inntekter i townshipene der de bor utenfor Durban i Sør-Afrika.

Klubben tar nå initiativ til å hjelpe dem gjennom en innsamlingsaksjon frem til 24. august. 

Derek Crawford, daglig leder i Tyrifjord Golfklubb, forteller: 

— Vi i Tyrifjord Golfklubb vil samle inn penger til gutta i Sør-Afrika. Medlemmer og ikke medlemmer kan bidra med et frivillig beløp i SPLEIS og all greenfee fra gjestespillere vil i sin helhet gå til Afrika både lørdag og søndag 15, 16. august.

Tyrifjord Golfklubb har denne sesongen hatt enorm pågang fra nye og gamle medlemmer og gjestespillere. Og når gresset gror som i år og slitasjen på banen er stor er savnet etter de to dyktige banepleierne fra Sør-Afrika stort.

Viktige miljøskapere i klubben

— De er ikke bare savnet for jobben de gjør med å klippe gresset på fairway, greener og rough, stelling av bunkere og drift av driving range og mer; de to er også viktige miljøskapere i klubben.De er en viktig del av laget og vi setter stor pris på dem, og de er dypt savnet, fortsetter Crawford.

Utenfor sesongen på Tyrifjord Golfklubb jobber begge brødrene som caddier på Royal Durban Golf Club, men på grunn av koronapandemien sliter bedriftene og det er ingen jobb å få.

— I Sør-Afrika er det nå «survivial of the fittest»,, forteller Crawford, som er bekymret for de to gode kollegene.

Crawford jobbet også sammen med Moses ‘Lucky’ Ntuli som profesjonell golfspiller. Ntuli var caddy for Crawford i 15 år før Crawford flyttet til Hole for å jobbe på Tyrifjord Golfklubb. Ntuli har også gått caddie for Espen Kofstad på europatouren

Savner jobben og teamet

På telefon fra Sør-Afrika forteller Lucky Ntuli hvordan de forsøker å komme gjennom hverdagen i et samfunn i lock-down:

— Livet nå er å gjøre ingenting. Vi er hjemme med familien, ordner i hagen og holder oss unna folk. Jeg savner jobben på Tyrifjord, gutta i baneteamet og golferne.

I Sør-Afrika er det meste stengt, også skolene, så han må undervise den yngste sønnen sin selv.

90.000 timer golf

I løpet av en sesong på Tyrifjord Golfklubb spilles det 90.000 grønne timer golf. I tillegg står medlemmene for 2000 dugnadstimer.

For å holde anlegget på topp legger banemannskapet, ledet av Ian Ross fra Hønefoss, ned over 10.000 timer arbeid.

— Vi har endelig klart å få tak i to erstatninger for Lucky og Stewart siden det nå er klart at de ikke kommer seg ut av Sør-Afrika denne sesongen. Vi har i det lengste håpet på at det skulle gå, men nå er det ingen mulighet, sier Crawford som håper at spleiseaksjonen i august vil gi gutta i Sør-Afrika et lite bidrag til å klare seg videre og fram mot neste sesong i 2021.

Vil du være med å bidra? Følg denne linken.

Se også: Tyrifjord Golfklubb

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

 •  

 • PGA Tour: TheValspar Championship ( 6. -19. mars )

  D P World Tour SD C Championship med Kristian Krogh Johannessen ( 6. -19. mars )

  Ladies European Tour:
  Aramco Team Series - Singapore - Tournament med Marianne Skarpnord ( 6. -18. mars ) •  
 • Golferen.no på YouTube

  Jørgen Hillås Slå sanden ut av bunkeren

  Bestemødrene på Evje

  Order of Merit besøker Gamle Fredrikstad GK

  Lommedalens grønne lunge

  Mange meter å hente med tilpasning av driveren

 • NGF: Norwegian Paragolf Open (Para Norgescup #3) Kongsvingers GK (.- 13.-14. . august)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.