Vi ble lei av å vente på våren, og satte oss i bilen for å oppsøke den. Det svenske landskapet Skåne leverte varene, som alltid.

Det begynner egentlig ikke å grønnes utenfor bilvinduet før vi når Göteborg, halvveis mellom vår hjemlige hovedstad og Skåne, helt sør i Sverige.

Ved passering Kungsbacka, Varberg og Halmstad, også det gode golfområder, er det irrgrønt på bakken. Men trærne står fortsatt nakne i den klare vårluften.

Ved skiltet som viser at vi skal ta av til Barsebäck, vår første blant de tre banene som skal besøkes på denne ekspedisjonen, nærmer termometeret seg tosifret. Som nesten føles sommervarmt nå like etter en altfor lang vinter (som alltid).

Kontinental-Europas beste golfområde

Det er vel bare å innse at ikke alle blant de tusener av Golferen-leserne er enig, eller kanskje ikke en gang følger tankegangen vår. Kontinental-Europas beste golfområde er jo nødt til å være Costa del Sol i Spania. Eller kanskje Algarve i Portugal?

«Ta deg en bolle, Sør-Sverige som Europas beste golfområde? Haha!» stønner kanskje du. Og det med høyt toneleie.

Så la oss bare bli enige om noen definisjoner først. Med beste golfområde har vi ikke temperaturen i januar i tankene. Ei heller antallet soltimer i løpet av et år. Måler vi derimot i ren golfglede, er vi uærbødige nok til å påstå at det i Europa ikke finnes noe bedre golfområde utenfor De britiske øyer. 

Når dette er sagt, la oss ile til med å forsikre at vi ikke har noe som helst i mot golfområdene i Spania og Portugal. Tvert i mot! Men rent golfmessig, på den riktige tiden av året, altså fra nå tidlig i april til godt utpå høsten, er Skåne bedre. Og nærmere.

Rundt 80 golfbaner

Skånes Golfforbund har nærmere 70 medlemsklubber, en del av dem med flere enn én bare. Alle innen en radius på 200 kilometer fra nord til sør og 80 kilometer fra øst til vest.

Gjennom årene har vi spilt på mange disse banene, men på langt nær alle av dem. På denne 2016-ekspedisjonen skulle vi besøke tre baner, hver med en spesiell historie å fortelle.

En utro grevinne

Hadde ikke grevinne Hamilton vært utro, ville Barsebäck muligens ikke vært det fyrtårnet i skandinavisk golf som det har blitt som arrangør av 13 europatureringer samt Solheim Cup 2003.

Grevinnens sidesprang med fylkesmannen, som hadde gitt Hamilton lov til å bygge de tre hullene ved havet, ble en effektiv demper for grevens golfiver. Han mistet lysten, til å drive med golf, og solgte i 1975, seks år etter åpningen, Barsebäcks 18 hull til Gösta Carlsson.

Visjonæren Carlsson, som i en alder av 97 år fortsatt er på golfklubben hver dag, har utvidet anlegget til å omfatte 36 hull, hotell med 36 rom, stort konferansesenter og 30 hus.

Masters-banen er anleggets nummer én bane. Det er en bane det faktisk er morsomt å spille også de dagene du bare får 26 poeng.

— Både fordi den alltid er i god stand og fordi den har så mange signaturhull, fremhever Barsebäck-direktør Per Linderoth.

Den første europatourvinneren

Skåne Ove Sellberg PGA National
SKANDINAVIAS FØRSTE EUROPATOUR-VINNER: Ove Sellberg er nå golfdirektør på The National.

Ove Sellberg gjorde Sverige til en golfstormakt i 1986 da han ble den første til å vinne på europatouren. Det ved å gå til topps i matchspillturneringen Epson Grand Prix.

Nå er 56-åringen direktør for The National, et praktanlegg til 330 millioner med PGA inne på eiersiden med 6 prosent, Henrik Stenson med 5 prosent og resten fordelt blant Skånes rikeste menn.

The National har to baner, innlandslinksbanen Links og turneringsbanen Lakes, samt 322 medlemmer. Lakes-banen var åsted for europatureringen Nordea Masters i 2014 og 2015.

Lakes byr på kanskje de tøffeste utfordringen en hobbygolfer kan oppleve i Skandinavia. Det med hullene 9, 16, 17 og 18. Den blant oss glade hackere som har glemt å legge salmeboken i bagen, kan på de hullene like gjerne kaste ballen i vannet som å spille den dit.

Artikkelen fortsetter under bildet

Skåne PGA National h17
DE TØFFESTE HULLENE I SKANDINAVIA? De fire hullene rundt innsjøen til Lakes-banen ved The National er muligens de tøffeste i hele Skandinavia.

Begge banene er baner som vil vokse med årene, selv om anlegget ble åpnet allerede i 2007. The National er på mange måter som Miklagard på Kløfta; et anlegg som trenger noe mer vegetasjon for å ramme inn spilleflatene.

En norsk landslagssjef

Peter Svallin var Norges landslagssjef da Suzann Pettersen debuterte i Solheim Cup i Minneapolis i 2002. Nå er han golfdirektør i Ystad Golfklubb

Under vårt besøk på Ystads bane hadde vi planlagt å spørre Svallin om det var Tuttas kraftuttrykk på amerikansk tv, i beste sendetid, som den gangen fikk svensken til å reise tilbake til hjemlandet.

Skåne Ystad Göran Skybäck
LEDER AV YSTAD GK: Göran Skybäck

Den sjansen fikk vi ikke, Svallin var syk den dagen Golferen besøkte krimhelten Wallanders hjemby. I stedet var det klubbens formann, Göran Skybäck, som var vår guide på Sveriges femte eldste golfbane.

Den pensjonerte advokaten fra Stockholm har vært heltidsbosatt på sørkysten siden 2001, og kan ikke for noen pris tenke seg å bytte småbylivet mot metroens puls.

Nå er det naturelementene på klubben, greenkeeper Mattias  Bengtssons fanesak, som opptar 72-åringen.

— Vi har 1275 medlemmer, 30 sauer og tre griser på banen. Samt sju bikuber, viss produkt vi i proshopen selger i glass under navnet Et biprodukt fra roughen, forteller Skybäck. Og peker ut bikubene for oss ved hull 8 og 16.

Banen er en sann fornøyelse å spille. Muligens fordi det var vindstille. Muligens fordi vinterrusten var fjernet etter tre golfdager. Og muligens fordi det rett og slett er en utrolig hyggelig golfbane å besøke.

Artikkelen fortsetter under bildet

Skåne Ystad h2
FLAT, MEN VARIERT: Ystads bane er flat, men med mye skog, natur, og vann i spill, Her utslaget på hull 2.

Golferens ti favorittbaner i Skåne

Det er en vanskelig oppgave å velge bare ti golfbaner. Og dermed utelate rundt 70 fra ligningen.

Banene under er Golferens valg om vi velge bare ti av banene i Kontntiental-Europas beste golfområde. Dette er altså de ti banene vi ville valgt ut om vi måtte.

  1. Barsebäck: Seaside-golf i furuskog, som har arrangert 13 europaturneringer og én Solheim Cup
  2. Falsterbo: Ekte links … så ekte som du kan få det
  3. Ljunghusen: 9 hull ekte links, 9 hull tradisjonell seaside, side ved side
  4. The National: Söta brors nye golfstolthet
  5. Vasatorp: Moderne parkbane, amerikansk stil med europeisk vri
  6. Kristianstad: En skjønnhet ved havet … og ved Absolut-destilleriet
  7. Bokskogen: Bøkeskogen, ville vært navnet på norsk … det sier alt
  8. Ystad: Tradisjonsrik som en av Sverige eldste golfklubber, likevel jovial og usnobbete
  9. Båstad: Vindsvøpt og eksponert oppå klippene, med vidunderlig utsikt over Kattegat
  10. Degeberga-Widtsköfle: En skjult, beskjeden juvel med mye linksfølelse, selv om den ligger en god bit inn i landet