Det ble med to runder for Kristoffer Reitan på Shinnecock Hills-banen i New York med +18 etter 81-77 og misset cut med ti slag. Likevel er han veldig fornøyd med U.S. Open-uken.

Etter én birdie, seks bogeyer og én dobbelbogey er 20-åringens U.S. Open-eventyr over for denne gangen. Men det er ingen slagen mann som forlater New York.

Alt i alt så er jeg veldig fornøyd med denne uken. Jeg har lært så utrolig mye. Jeg har spilt mot de beste under U.S. Open. Det er en ganske kul ting å oppleve, sier han til Norsk Golf på Shinnecock Hills Golf Club i Southampton på Long Island.

Kristoffer Reitan legger til at han selvfølgelig  er skuffet over ikke klare å prestere bedre, men at det var mye nytt å forholde seg til.

LES GOLFEREN MENER: Selv om det endte etter to runder har Kristoffer Reitan stått for en stor prestasjon i U.S. Open

Amatørens mål før uken var å lære så mye som mulig  og prøve så godt han kunne å slippe seg løs.

— Det klarte jeg dessverre ikke bra nok, konstaterer han.

Også på fredag var han god fra tee, og slo nest lengst blant spillerne i feltet med en snittlengde på 295 meter på utslagene de to dagene han fikk med seg.

Puttingen på de lynraske glassaktige greenene viste seg å bli bøygen for Reitan. Norsk Golf konstaterer at eagleputten fra tre meter på hull 16 torsdag var den lengste han satt i løpet av de 36 hullene.

Den putten samt de andre høydepunktene fra Reitans 36 U.S. Open-hull kan du se ved å følge denne linken.

Verdenseneren leder

Dustin Johnson har tatt  ledelsen halvveis. Med -4 etter 69-67 er han også den eneste spilleren under par. Andreplassen på par deles av Scott Piercy og Charly Hoffman, også de fra USA.

Henrik Stenson er på delt fjerdeplass med +1 sammen med tittelforsvarer Brooks Koepka og engelskmennene Tommy Fleetwood, Justin Rose og Ian Poulter. Tiger Woods misset cutten med to slag på +10 etter 78-72.

Se også: Livescoring fra Long Island


 

Runde 1: Reitans U.S. Open-eventyr ennå ikke over

Til tross for at Kristoffer Reitan åpnet seks slag bak den stipulerte cutgrensen, er Oslo-spilleren optimistisk med tanke på andre dag på Shinnecock Hills-banen i New York.

81-åpningen på elleve over par får ikke Kristoffer Reitan til å mene at hans U.S. Open-eventyr langt er over.

— Det er fortsatt mye muligheter. Når det er så vanskelige forhold skal det ikke så veldig mye til å tjene slag på feltet, reflekterer han til Norsk Golf etter første runde.

Han mener at forholdene første dag er blant de aller vanskeligste han noen gang har spilt under. Alle delene av spillet må være «sharp» om man skal lykkes på den tøffe monsterbanen, som måler 6810 meter med en par på 70.

Og en av de viktigste forutsetningene for å score bra lyktes 20-åringen bra med på torsdag: Han traff fairway på utslaget hele elleve ganger på de 14 par-4- og par-5-hullene.

— Men jeg hadde ikke helt kontroll i vinden. Og det var veldig glatte greener, de var helt ekstremt vanskelige, sier han. 

Han trekker også fram at er positivt at spillet bedret seg utover runden etter at en nervøs start på dagen begynte med bogey-bogey. Og fortsatte med dobbelbogey-dobbelbogey på  hull 7 og 8 for runding seks over par.

Å spille aggressivt mener Kristoffer Reitan det bare å glemme på denne banen:

— Jeg kunne spille aggressivt på ett hull, hull 16. Og det funket jo.

 Til tross for eagle på hull 16, ble de siste ni også tunge med dobbelbogey på hull 10 og trippelbogey på hull 11. Mens hullene 15 og 18 endte i bogey for elleve over for dagen.

Reitan starter sin andrerunde på hull 10 klokken 20.42 norsk tid.

Engelskmannen Ian Poulter og de tre amerikanerne Dustin Johnson, Scott Piercey og Russel Henley leder på -1, ett slag foran Jason DufnerHenrik Stenson er bra med på delt sjetteplass med +1, mens Will Grimmer fra USA er beste amatør med +3 på delt 19.-plass.

 


Før turneringen

Klokken 8.46 lokal tid torsdag slår Oslo-spilleren ut først i sin gruppe på Shinnecock-banens hull 1 sammen med amatøren Luis Cagne fra Costa Rica og amerikaneren Cole Miller.

For Kristoffer Reitan blir torsdag 14. juni 2018 oppfyllelsen av et eventyr. Men 20-åringen akter så visst ikke å stå med lua i hånden når alt som kan krype å gå av golfstjerner befinner seg i samme felt som han.

For Reitan blir U.S. Open-debuten en perfekt mulighet til å kjenne på nivået blant verdens beste spillere. I hverdagen er det nettopp de beste som er målestokken, avslører han til NTB:

— Jeg og treneren min prøver alltid å sammenligne meg med verdensklassespillerne. Det finnes ingen bedre måte å gjøre det på enn å komme inn i U.S. Open og spille på samme bane og i samme turnering som dem.

Verdens tredje eldste golfturnering ble spilt for første gang i 1895 på Newport Country Club på nordsiden av Long Island-sundet og Shinnecock Hills, som  ligger i fasjonable Southampton utenfor New York.

— Jeg begynner å bli mer og mer komfortabel, og prøver å unngå å stoppe opp og se på de andre spillerne. Da jeg spilte U.S. Open-kval i fjor gikk jeg i den fella, og med et sånt fokus blir det vanskelig å spille bra. Nå fokuserer jeg på meg selv og mine egne arbeidsoppgaver. Med unntak av Tiger da, det er vanskelig å se bort fra at han er her, fortalte han til Norsk Golf tidligere i uka.

Reitan, som spilte treningsrunde med Henrik Stenson, forteller også at han er så klar som han kan bli. Og at han både har det hyggelig og føler at han har kontroll på spillet sitt.

Så får vi se på torsdag fra klokken 14.46 norsk tid om kontrollen er god nok til å mestre den utrolig vanskelig Shinnecock Hills-banen. Golferen mener at bare det å klare cutten fredag vil være en enorm prestasjon av den unge amatøren fra Oslo Golfklubb.

Fotnote: Lurer du på hva som er de to eldste golfturneringene i verden? The Open Championship, også kalt British Open, ble spilt første gang i Prestwick i oktober 1860. Det første South African Open ble spilt i Port Elizabeth i 1893. Turneringen fikk imidlertid først offisiell status i 1903. En del, særlig amerikanere, hevder derfor at U.S. Open er verdens nest eldste golfturnering.