Foto: Jan E. Espelid

NM Match i Drammen i sommer endte, som de fleste vet, i kaos. Men det kan se ut til at det likevel kan komme noe positivt ut av skandalen.

Krangelen i nyskapningen NM Match begynte da tre av spillerne som skulle vært med blant de 16 spillerne i A-flighten etter innledende runder var blitt plassert i B-flighten.

Av den grunn fikk de ikke være med å kjempe om NM-medaljene, og det ble levert protester. Etter en del fram og tilbake annulerte NGF finaleresultatet.

Før forbundet etter massive protester så snudde igjen, og den opprinnelige seierherren, Daniel Øverås, igjen ble erklært som tidenes første norgesmester i match.

Krangelen som bare fortsatte

Siden har det etterlatte inntrykket vært at kritikerne hadde fått fullt gjennomslag for sine synspunkter. Mens NGF høstet, etter manges mening, velfortjent ros for å ha vært lydhør for kritikken.

SÅ LANGT BURDE ALT VÆRE GREIT. ELLER VAR DET EGENTLIG DET?

Utover høsten fikk Golferen kjennskap til at en protest innlevert under turneringen angivelig verken var blitt besvart eller behandlet av NGF.

Protesten var på vegne av spilleren Sander Henden, og gjaldt utregningene for avansement fra pulje 7. Den ble innlevert om kvelden 2. juli, første spilledag i NM Match.

Overraskende svar fra forbundet

Nylig tok Golferen derfor kontakt med NGF på e-post, med følgende spørsmål:

«Det er  tre og en halv måned siden NM Match ble spilt på Drammen GK. Under NM ble det innlevert protester. Golferen.no har fått opplyst at protestene verken er tatt til følge, formelt besvart eller formelt behandlet. Stemmer dette? I så fall, hvordan kan NGF forsvare å bruke mer enn tre måneder på å behandle en protest som innleveres under en offisiell forbundsturnering?»

Dagen etter kom svaret fra kommunikasjonssjef Tom Rosenvinge i Norges Golfforbund:

«NGF mottok to skriftlige protester tilknyttet NM Match. Begge omhandlet utregningsmetoden som ble anvendt etter gruppespillet. Begge protestene ble behandlet og besvart i to runder, siste svar ble sendt 3.juli.»

Protesten Golferen tok opp med NGF var ført i pennen av Janiche Henden, på vegne av sønnen Sander.

— Ja vel, konstaterer hun. Og legger til:

— Den e-posten har i så fall ikke jeg fått, eller jeg har i hvert fall ikke skjønt at det har vært noe svar. Jeg har bedt forbundet om en gjennomgang eller en forklaring på protest-behandlingen, også fordi jeg ikke skjønner gangen i det.

Vi tok ny kontakt med NGF, denne gangen på telefonen. Og fikk en enda større overraskelse: Det finnes ikke nedfelt noen prosedyrer for protester.

Altså finnes det ingen krav til hvordan protester skal utformes. Eller til hvordan de skal behandles. Og ikke minst, ingen krav til hvordan de skal besvares.

Dersom dette stemmer, må det vel være en særnorsk unnlatelsessynd? Men neida, Rosenvinge bedyrer at etter NM-saken har NGF lagt seg i selen for å finne internasjonale regler for protester innen golf.

Og svaret kan kort oppsummeres: DET GJØR DET IKKE!

Vi kontakter norske og internasjonale toppdommere

Fortumlet over å høre at det ikke skal finnes internasjonale regler for hvordan protester i golf skal behandles, kontakter vi Nils Jørgensen.

Jørgensen er Norsk Golfs tidligere regelekspert og en av landets mest meriterte golfdommere med utallige nasjonale og internasjonale turneringer for proffer og amatører på CV-en.

— Jeg har ikke funnet noe i regelboken, som nærmer seg temaet, innleder Jørgensen. Som samtidig synes det er underlig at NGF ikke har utarbeidet prosedyrer for hvordan en protest skal behandles.  

— NIF (Norges Idrettsforbund) bør jo i alle fall ha et godt regelverk for protestbehandling, og det burde være nærliggende for NGF å kontakte dem, foreslår Jørgensen.

Deretter geleider Jørgensen Golferen-redaksjonen ut i den store verden i et forsøk på å finne ut om andre, og mer betydningsfulle, blant golfens organer har nedfelt regler for protestbehandling. 

Men nei, heller ikke PGA i Storbritannia har nedfelt regler eller prosedyrer for hvordan protester skal behandles.

— Jeg tror det eneste som kan gjøres i dette tilfellet (NM Match, red. anm.) er å slå ut med hendene, fortelle at du har gjort en feil, og arrangere finalen på nytt med spillere i de riktige flightene. Det blir som om en spiller misser cutten, men at vi likevel lar ham få spille spille hele turneringen. Eller omvendt. Turneringen vil miste sin integritet, sier en sentralt plassert kilde i PGA, og meget erfaren internasjonal dommer, på e-post.

Det å følge anbefalingen fra det britiske PGA er ikke lenger en farbar vei. NM Match 2017 er offisielt avsluttet, og turneringen har fått sin norgesmester.

Golfforbundet kan muligens ha fått en ripe i lakken etter NM Match. Men har andre planer enn å la saken dovne hen av seg selv:

Utarbeidelse av et klart regelverk for protester, og hvordan de skal behandles, står høyt på NGFs agenda, forsikrer Tom Rosenvinge overfor Golferen.

SÅ DA KOMMER DET KANSJE LIKEVEL NOE GODT UT AV KRANGELEN RUNDT NM MATCH …

kvalitetssikre Jan E. Espelid

 

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør og utgiver av Golferen.no