29. september 2023 12:51
Golf blir sett på som en stille men spektakulær idrett, som krever tålmodighet, konsentrasjon og evnen til å prestere på et jevnt nivå. Med mange spillere spredt rundt om i verden ble det for ordens skyld, for to år siden, introdusert ett standard globalt handicapsystem, og i år har det endelig tredd i kraft. Systemet har fått det engelske navnet World Handicap System (WHS).

USGA og R&A, sammen med andre autoriteter på handicap rundt i verden, gikk sammen for å lage dette systemet. Systemet ble implementert i USA fra januar i år og har vært i effekt siden. Denne høsten følger Storbritannia og Irland etter. Noen forskjeller i system er det dog ennå og golfere i Nord-Amerika vil følge litt andre regler. 

Viktige ting å tenke på før du leser videre om WHS 

Teknologiske fremskritt har hatt sin innflytelse på golfverdenen og med WHS introduseres en rekke forandringer. De største av disse følger under.

Beregning av handicappoeng

Med de nye reglene regnes handicappoengsummen av 8 av de siste 20 rundene. Det kan gi et godt grunnlag for å holde seg på et jevnere nivå, samtidig som små forskjeller i de beste rundene enklere blir lagt merke til.

En indeks som oppdateres daglig

Med det nye systemet oppdateres også indeksen daglig, eller hver dag du legger inn en ny runde. Mye likt hvordan folk som spiller online kontinuerlig får deres indekser oppdatert, slik som hos Storspiller Nettcasino – med innføringen av WHS kan golfere holde seg stadig oppdatert også.

En sammenslåing av systemer

Det var før WHS totalt seks forskjellige handicapsystemer, når WHS blir tatt i bruk over hele verden vil det være det eneste. Det vil fungere som en ny universal standard og forsikre rettferdig matching på tvers av landegrenser.

Værfaktoren

Med WHS kommer et undersystem som heter PCC (Playing Conditions Calculations). Dette systemet justerer din poengsum etter gjennomsnittspoengsummen til alle andre som spilte på den samme banen den dagen. Dette er ment å minske utslag værforhold kan ha på handicappet ditt.

Endring i utregning av antall slag

Formelen som blir brukt for å regne ut handicap har ikke endret seg, men formelen for antall slag har det. Dette er blitt gjort på en måte som gjør der mer gunstig for rettferdig matching i runder spilt mellom menn og kvinner.

Konklusjon

Flere av utfordringene med det gamle systemet har åpenbart blitt løst, noen spillere kan dog bli negativt påvirket av de nye reglene, men dette kan alltids være en risiko når man foretar seg endringer. Alt i alt vil det trolig ha en veldig positiv effekt på golfsporten og kanskje fremme en global fremvekst av interesse for idretten. 

Mens det finnes flere endringer enn de som har blitt lagt fram her (les om endringer til WHS her), så er dette de viktigste endringene. Så la oss nå se frem mot en lys fremtid for den globale golfsporten.

Kommentarer