Foto: Oklahoma State

I 1960 satte Jack Nicklaus to rekorder, som har blitt stående i 59 år: Han gikk den laveste runden av en amatør noen gang i U.S. Open, og ble den første spilleren som var beste amatør i både The Masters og U.S. Open i samme sesong. Søndag slo Viktor Hovland den ene rekorden og tangerte den andre. Og det i sin siste runde i sin siste turnering før han nå blir proff.

Viktor Hovland avsluttet U.S. Open med en fire under par 67-runde. Og endte dermed turneringen med ny amatør-rekord på fire slag under par.

Som er to slag færre enn den tidligere, 59 år gamle rekorden til Jack Nicklaus.

Sammen med Matt Kuchar i 1998 er Hovland også den eneste som har klart å tangere Nicklaus’ prestasjon som beste amatør i to majorturneringer på rad.

Akkurat som lørdag avsluttet 21-åringen runden med en birdie på det 18. hullet, og som altså ga rekordscoren fire slag under par for turneringen

Hans amatør-rekord gjør ham historisk, påpeker NRK. Ingen amatør har noen gang brukt færre slag på 72 hull siden U.S. Open gikk over til det nåværende formatet i 1898.

amatør-rekord

Med 280 slag endte Hovland på delt tolvteplass. Han var ni slag etter amerikaneren Gary Woodland, som vant sin første majortittel.

Tittelforsvarer Brooks Koepka tok andreplassen med -10, tre slag etter Woodland. Henrik Stenson ble beste skandinav på delt niendeplass, ett slag foran Hovland

Se også: Resultater fra Pebble Beach

Sagt om Viktors prestasjon

Viktors coach ved Oklahoma State, Alan Bratton, om Hovlands amatør-rekord, overhørt av VG :

— Viktor, nå er du en del av historien i veggene her på Pebble Beach.

Viktor til Norsk Golf når han får vite at han har slettet Nicklaus’ rekord:

— Jeg visste ikke det, men det er ganske kult. Hva mer skal jeg si? Det er jo en rekord som har stått lenge. Det er kult å være en del av historien, så det er spesielt.

Viktor til Golfweek:

— Det er naturligvis kult å oppnå noe slikt. Og jeg håper dette er noe som vil føre til, og som jeg kan bruke, i min profesjonelle karriere for å gjøre mer som dette, og være med å kjempe om å vinne turneringer.


Runde 3: Hovland i rute for å bli beste amatør

Skal Viktor Hovland klare å bli beste amatør i U.S. Open må han passere Brandon Wu (USA, -2), og fortsatt holde hans landsmenn Alex Prugh (+1) og Chandler Eaton (+2) samt norskamerikaneren Michael Thorbjørnsen (+13) bak seg.

Nordmannen ligger på delt 27.-plass med par etter å ha klart å sikre par for dagen med en sterk birdie på siste hull lørdag.

Hovland historisk om han blir beste amatør

Totalt klarte fem av de 16 amatørene i feltet cutten. At Hovland er blant dem, i andre majorturnering på rad, er i seg selv en veldig sterk prestasjon.

Men om han søndag også skulle klare å skaffe seg posisjonen som beste amatør, blir 21-åringens siste dag før han trer inn i proffenes rekker en historisk begivenhet.

I følge en artikkel, som rangerer de 50 beste amatørene i golf gjennom tidene, har ikke noen prestert tilsvarende siden Matt Kuchar ble beste amatør i The Masters og i U.S. Open for 21 år siden.

Det samme skjedde også 1960 da den 20 år gamle amatøren Jack Nicklaus ble delt 13.-mann som beste amatør i The Masters og nummer to som beste amatør i U.S. Open, to slag bak vinneren Arnold Palmer.

Fra klokken 20.45 søndag får vi svaret på om Viktor Hovland blir den første som tangerer Matt Kuchars’ prestasjon fra 1998.

Finalerunden vises på den åpne TV-kanalen Viasat 4, som starter livesendingen fra siste runde i U.S. Open klokken 20.30.

I toppen av resultatlisten har Gary Woodland fra USA og Justin Rose fra England skaffet seg en liten luke med henholdsvis -11 og -10.

Duoen jages av en trio på -7: Louis Oosthuizen fra Sør-Afrika og amerikanerne Brooks Koepka og Chez Reavie. Henrik Stenson er beste skandinav på delt niendeplass med -4.

Hovland har proff-teamet klart

Rett etter U.S. Open blir altså Viktor Hovland profesjonell. I følge VG har Hovland allrede inngått managementavtale om at Wasserman-selskapet skal ivareta hans interesser som profesjonell. Wasserman har flere golfstjerner i stallen. Blant dem Rickie Fowler, Jason Day og Suzann Pettersen.

VG forteller også at Viktor får en ny caddie i rutinerte Shay Knight, som tidligere har båret bagen for PGA Tour-spillere som Matt Jones, Aron Price, Martin Laird, Jerry Kelly og Sean O’Hair.

Hans svingtrener, Denny Lucas fra Kelvin Miyharis golfakademi, fortsetter i teamet også etter proffovergangen, i følge VG.


Runde 2: Fortsetter å imponere

Som den eneste spilleren i feltet traff Viktor Hovland alle fairwayene med utslagene andre dag av U.S. Open på Pebble Beach. Det fikk ekspertene til å måpe, selv om 21-åringen ikke klarte å følge opp torsdagens gode putting. Likevel gikk han lett videre med par totalt.

Jeff Sluman (61) kommenterer U.S. Open på amerikansk TV. Den tidligere storspilleren, med seks seiere på PGA Tour, har solid bakgrunn for å skryte av verdens beste amatør, som bare fortsetter å imponere.

Under fredagens Featured group-sending fra USGA gjentok Sluman ved flere anledninger hvor begeistret han var over å se Miklagard-spilleren i aksjon:

— Da jeg studerte Hovland på treningsfeltet, og var det to ord som umiddelbart dukket opp i hodet mitt: Fremtidig stjerne!

På andrerunden var det utslagene og innspillene som satt best for 21-åringen fra Drøbak.

Det å treffe alle fairwayene på en trang, lang og vanskelig bane som Pebble Beach, er en stor prestasjon. Også i tilnærmet vindstille, som det var i Carmel, California fredag morgen og formiddag lokal tid.

Puttingen fredag stod imidlertid ikke helt i stil med spillet fra tee til green. Hovland brente gode birdie-sjanser på de tre første hullene, og slik fortsatte det stort sett gjennom dagen. Og resulterte i en runde på to over par, 73, som gir par og delt 32.-plass ved halvgått løp.

https://twitter.com/i/status/1139702951746797568

Gary Woodland fra USA slo til med seks under par, 65, og overtok ledelsen med -9, to slag foran Justin Rose. Engelskmannen hadde en andrerunde på én under par, 70, og ligger ett slag foran Louis Oosthuizen, som også hadde en 70-runde fredag.

Henrik Stenson er beste skandinav på delt ellevteplass med -3.

Tidlig helg for Halvorsen

Feltets andre nordmann, Andreas Halvorsen, fikk skikkelig kjørt seg. Han startet i siste gruppe, på hull 10, og rundet på seks over par for dagen. Med +14 totalt plasserte 22-åringen fra Larvik seg på 153.-plass, tolv slag bak cutgrensen.

fortsetter å imponere

Lørdag starter Viktor Hovland klokken 20.38 norsk tid, i gruppe med Webb Simpson fra USA. Lederballen, med Justin Rose og Gary Woodland, slår ut klokken 23.45.


Runde 1: Super start og avslutning

Viktor Hovland fikk en kanonstart i U.S. Open på Pebble Beach. Etter syv hull lå 21-åringen på delt fjerdeplass med -4. Dagen endte på delt 16.-plass etter to strake birdier. Andreas Halvorsen åpnet med +3 etter to sene bogeyer. Som sendte ham to bak cut-streken som delt 98.-mann.

Viktor Hovland hadde en formidabel start og avslutning. 21-åringen fra Drøbak spiller de to første rundene med Brooks Koepka og Fransesco Molinari., og fikk vist seg fram for millioner av tv-seere verden over natt tidlig fredag norsk tid.

Åpningen med fire birdier etter de seks første hullene, ga håp om at det skulle bli en stor norsk åpningsdag på Pebble Beach. Utslagene var lange, og perfekt plassert. Innspillene var imponerende med suveren lengde- og spinnkontroll og puttingen fin som silke.

Mot midten av runden begynte det å gå litt tyngre. Både dobbelbogeyen på hull 8 og bogeyen på hull 10 kom etter ganske klare feil på innspillene. Slikt straffer seg når banen er satt opp, og roughen viltvoksende, som den er på Pebble Beach denne uken.

Hovland gikk til tee 17 med par på kortet før det vanskelige utslaget til den åttetall-formede greenen, som ligger på tvers av spilleretningen på det 190 meter lange par-3-hullet. Det å sette birdieputtenn under slike forhold, og så følge opp med nok en birdie på hull 18 viser at Viktor Hovland er skrudd sammen av helt spesielt materiale.

To under par-åpningen plasserer Miklagard-spilleren på delt 16.-plass, fire slag bak ledende Justin Rose.

Henrik Stenson er beste skandinav på delt åttendeplass med -3 , ett slag foran Hovland.

«Det var skjønt, det kjentes som jeg svingte køllene litt bedre i dag,» sier den svenske superstjernen til Aftontbladet.se. Som konkluderer med at Hovland «var utropstegnet i toppstriden».

Hovland-kommentarer etter runden

Til VG:

— Jeg er fornøyd etter denne runden med tanke på at jeg ikke følte meg veldig bra da jeg kom til denne turneringen.Det er kult å være på 16.-plass i en major når jeg føler at jeg ikke spiller bra. Det er veldig moro. eg har mange elementer som tilsier at jeg skal spille bra. Men jeg stiller høye krav til meg selv. Og det er noen ting som irriterer meg litt. Det er mikroskopiske ting som kan gi store utslag som jeg må bli bedre på for å komme til neste nivå,

Til Norsk Golf:

Halvorsen må ta inn et par slag

— Jeg hadde en veldig hot start på de syv første hullene, som er de letteste. Så skurra det litt på midtpartiet, men jeg er veldig fornøyd med å avslutte på den måten jeg gjorde. Jeg tar med meg en liten godfølelse på det. Jeg visste at det var mulig å score lavt på de første hullene, og har gjort det før her i andre turneringer. Jeg forsto jo at det så veldig bra ut da, men visste at de neste hullene ville bli tøffe. Der må du slå gode slag.

Andreas Halvorsen hadde en litt mer variert runde enn sin landsmann. Med +3 ligger 22-åringen fra Larvik GK to slag bak Topp 60, som vil gi plass i helgespillet etter fredagens runde.

Fredag starter Viktor Hovland på hull 10 klokken 17.02 norsk tid mens Andreas Halvorsen går ut i siste gruppe klokken 23.42, også han fra hull 10.


Før turneringen: Blandede følelser før proffovergangen

Mandag blir Viktor Hovland profesjonell uansett hvordan det går i ukens U.S. Open på Pebble Beach. 21-åringen forteller at det går flere typer følelser gjennom kroppen når han skal tre ut fra amatørens rekker. Mens Andreas Halvorsen forteller at han fortsatt er høyt oppe etter kvaliken.

Det er kanskje ikke så rart at en golfspiller som har opplevd så mange framganger som amatør, kjenner på blandede følelser før den store overgangen det er å skulle livnære seg av idretten sin.

Fra mandag av er Miklagard-spilleren heller ikke nummer én på amatørenes verdensranking, men må pent finne seg i å starte den møysommelige klatringen oppover rankinglistene som profesjonell.

Før hans siste turneringen som amatør, U.S. Open torsdag til søndag, utdyper Hovland overfor Golferen om de blandede følelsene:

— Ja, jeg er litt trist. Men det er en epoke som snart er over, og så begynner det en ny og spennende reise videre.

Målet hans for U.S: Open er å spille sitt eget spill, og så se hvordan det hele går. De to første dagene spiller nordmannen i ball med superstjernene Brooks Koepka fra USA og Fransisco Molinari fra Italia, som er henholdsvis nummer én og seks på verdensrankingen .

— Jeg er i en bra gruppe, som jeg kommer til å lære fra også. Forhåpentligvis kan vi by på med noen birdies.

I fjor vant Viktor Hovland den prestisjetunge U.S. Amateur-tittelen på samme bane, Pebble Beach. Som han derfor kjenner godt. I et med felt ikke bare med verdens beste amtører, men også med verdens beste proffer, blir det en helt annen utfordring denne gangen, forteller Hovland .

— Banen er ganske lik (satt opp). Men roughen er tjukkere og fairwayene trangere.

Starttider Halvorsen og Hovland torsdag

Torsdag starter et historisk U.S. Open med to nordmenn i feltet.

Her er starttidene deres (norsk tid).

17.57: Andreas Halvorsen møter Noah Norton (a) og Nick Hardy, begge USA

22.47: Viktor Hovland (a) møter Fransisco Molinari, Italia, og Brooks Koepka, USA.

Viktor Hovland spiller sin første PGA-turnering som profesjonell i Travelers Championship i Connecticut i neste uke.

Halvorsen fortsatt høyt oppe

22 år gamle Andreas Halvorsen kvalifiserte seg til U.S. Open ved å bli delt fjerdemann i sin kvalikturnering på Big Canyon CC/Newport Beach CC i Newport Beach, California.

Den herlige følelsen fra ni dager tilbake over å ha klart å kvale sitter fortsatt i, forteller Larvik-spilleren til Golferen kvelden før alvoret starter på Pebble Beach:

— Det er fortsatt morsomt! Jeg har fått gjort de forberedelsene jeg liker å gjøre, og er klar for at det skal begynne i morgen. Jeg har ikke noe spesifikt mål i forhold til resultat, men har personlige mål om hvordan jeg forventer at spillet skal være. Dette blir en utfordring jeg ser veldig frem til, og jeg syntes det er morsomt å være en del av dette!

For Andreas blir medkonkurrentene de to første dagene, Noah Norton og Nick Hardy, nye bekjentskaper, avslører han;

— Jeg kjenner ikke noe til de to jeg spiller med de to første dagene, men det sies at Hardy hadde en bra college-karriere.

blandede følelser Cordoba omspillsdrama Jamaica
.FORTSATT HØYT OPPE: Andreas Halvorsen synes fortsatt at det var moro at han klarte å kvale inn til U.S. Open for ni dager siden. Skjermdump: pgatour.com