Golf er en av de få idrettene i Norge hvor kvinner tjener mest

Foto: Pixabay

Det er ingen nyhet at det finnes store skeivfordelinger når det kommer til lønn blant kjønnene. Menn har historisk sett tjent mer enn kvinner.

Selv om vi har kommet en lang vei i arbeidslivet ligger sportsgrenene fortsatt et langt hakk etter. Det du kanskje ikke visste derimot, er at innen norsk golf er det kvinnene som triumferer når det kommer til lønn.

Skeivfordeling på global basis 

For fire år siden publiserte Norsk Golf en sak som omhandlet en britisk undersøkelse som tok for seg 56 globale idretter, og premiepengene som ble utbetalt til kvinner og menn. Studien viste at golf var en av ti idretter med skjevfordeling på global basis, da mennene i stor grad mottok høyere pengesummer og premier enn kvinnene. Ikke bare var lønnen lavere for kvinner, de vant også mye mindre penger enn menn i turneringer og konkurranser.

Fotball, cricket og golf var blant idrettene med størst ulikheter. Det ble påpekt at den kommersielle interessen rundt herregolf er langt større enn på kvinnesiden, og dette ville gjenspeiles i pengepremiene. I PGA-mesterskapet var forskjellen størst, hvor den kvinnelige vinneren Kim Hyo-Joo vant 212 000 pund, mens den mannlige vinneren Rory McIlroy vant hele 1,1 millioner pund.

Store forskjeller innen sportene

Selv om idrettsutøvere generelt sett tjener mye penger – er det store forskjeller innenfor sportene. Det vil trolig være store forskjeller på hva en eliteutøver innen golf og fotball tjener for eksempel, da fotball oftest troner listen over hva utøverne håver inn. Ikke bare er fotball på toppen av listen for hva spillerne tjener, det er også innen denne sporten fansen kan tjene mest penger. Bare ta en titt på Stars 100 Million Challenge, der fotball-fansen kan tjene vanvittige summer som man ikke finner i andre sporter – helt opp til 1 milliard kroner. Disse svimlende summene finnes ikke i golf.

Norsk undersøkelse

NRK gjorde en undersøkelse innen den norske sportsarenaen noen år senere, som viste helt andre resultater innenfor norsk idrett enn de som dukket opp på den britiske, og da spesielt golf. De sammenlignet 55 kvinnelige og 55 mannlige eliteutøvere innen ti av de største idrettene i landet. Resultatene viste at herrene totalt tjente drøyt 100 millioner mer enn damene innenfor de ti idrettene de sammenlignet. I kontrast til den Britiske undersøkelsen viste golf seg å være den eneste av de ti idrettene hvor norske kvinner i snitt tjener mer enn menn. En kvinne på det norske profflaget i golf tjener i snitt hele 2,1 millioner mer enn en mann på samme lag.

Til tross for dette er det fortsatt flere menn enn kvinner som spiller golf. Dette er noe Norges Golfforbund jobber aktivt med, da de har satt i gang ordninger for å rekruttere flere kvinner innenfor sporten. I perioden 2017-2020 intensiverer de arbeidet sitt med å sikre golfens attraktivitet for jenter og kvinner. Det handler like mye om å rekruttere spillere, ledere og trenere som ivaretaking og videreutvikling av de innenfor golfen.

Målet deres for denne perioden er å rekruttere 12.500 nye jenter og kvinner til sporten, samt forbedring av ivaretakelse og vekst, og en økning av flere kvinner som ledere og trenere.

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

 •  

 • PGA Tour: Farmers Insurance Open (25. - 28. januar)


  DP World Tour :Hero Dubai Desert Classic med Espen Kofstad (25. - 28. januar)

  Challenge Tour: aBains Whisky Cape Town Open  med Jarand Arnøy 2..- 5. februar
 • sunshine Ldies Tour: SuperSport Ladies Challenge med Michelle Forsland, Tina Mazarino, Julie Boysen Hillestad og Dorthea Forbrigd ( 1.- 3. februar)

 •  

 • r • Golferen.no på YouTube

  Jørgen Hillås Slå sanden ut av bunkeren

  Bestemødrene på Evje

  Order of Merit besøker Gamle Fredrikstad GK

  Lommedalens grønne lunge

  Mange meter å hente med tilpasning av driveren

 • NGF: Norwegian Paragolf Open (Para Norgescup #3) Kongsvingers GK (.- 13.-14. . august)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.