Fra venstre Lars Östman og Lars Jagertun, begge Sotenäs GK, og Joacim Carlzon fra Torreby GK.

Reiselivsmessen i Telenor Arena på Fornebu er ikke akkurat noen ren golfmesse. Men vi fant en hel del gode tilbud for golfere hos de drøyt hundre utstillerne.

— Vi snakker ikke så høyt om at Torreby Slott i sin tid ble bygget som feriehus for en nordmann, flirer daglig leder Joacim Carlzon i Torreby Golfklubb godmodig.

Det var nemlig kristiansunderen Niels Georg Sørensen som fikk bygget slottet i 1887. Nå er det blitt hotell med leiligheter og et av Skandinavias mest fantastiske klubbhus.

Torreby har deltatt på Reiselivsmessen i tre-fire år, er godt fornøyd med responsen og har dette året fått med seg naboene fra Sotenäs golfklubb.

— Ja, responsen fra Norge er bra. 98 prosent av gjestene på slottet er nordmenn. Vi har rundt 2000 norske greenfeespillere per sesong, forteller han, og legger til:

— Det å få bo i et ekte slott, på golfbanen, og dessuten en ganske kort biltur hjemmefra, betyr tydeligvis mye.

Prisen har nok også noe å si; 830 kroner (svenske, ørlite mer verdt enn norske, red.anm.) for overnatting og greenfee, alternativt 1280 med full pensjon, er knallbra.

Golfskole på Sotenäs

Sotenäs golfklubb har verken slott eller eget hotell ennå, men viser fram byggeplaner på messen. Inntil disse er realisert samarbeider de med tre hoteller i nærområdet, og med priser på golfpakker som begynner på 795 kroner (igjen, svenske).

Pro Lars Jagertun har nylig flyttet sin golfskole fra Skåne til Sotenäs, og kjører golfskoler mandag til onsdag hver uke fram til utgangen av juni. Prisene starter på 3495 kroner, som også inkluderer mat og bosted.

— Vi får rundt 500 nordmenn i året på våre golfskoler. Og vi har alltid plass, lover Jagertun.

På Forsbacka golfklubb sin stand treffer vi Birgitta Hansen, velkjent golfprofil og trener for mange haugesundsgolfere, nå kombinert sekretær og pro i Forsbacka GK i Åmål ved Vänern, kjent og kjær golfbane for nordmenn.

— 1295 koster vår golfpakke, og da bor man i jegermester-fløyen, forteller hun. Og legger til at for mange av golferne som har kjøpt Vänern rundt-greenfeepakken, så er klubbens campingfasiliter for bobiler og caravan populært.

Hos vårt andre broderfolk, danskene, falt vi særlig for golfpakken til Grand Hotel Struer til messetilbud 1598 kroner (danske denne gangen), som inkluderer to greenfee, to overdådige frokoster og to tre-retters gourmetmiddager.

Bra golf i Midt-Vesten

Nord-Dakotas turistsjef, Fred Walker, bruker ikke weekendpakker for golf som lokkemat. Reiser du dit, er det ikke for en helg. Men det kan godt være bare for golf.

Denne norskeste av de norske statene i USA, 34 prosent av befolkningen har norsk avstamning, har golfbaner helt i toppklassen. Som Hawktree Golf Club i utkanten av delstatshovedstaden Bismarck.

Også Bully Bullpit GC i Medora er verdt et beløk. Og ikke minst Rose Creek GC i Fargo, en by ikke ukjent både fra film og tv-serie av samme navn. Vi kunne fortsette å ramse opp golfbaner, prærie- og ishockeystaten har over 130 baner for sine rundt 750.000 innbyggere.

Artikkelen fortsetter under bildet

Golfmessen-Fred-Walker-North-Dakota
EN EKTE COWBOY: Turistsjef Fred Walker er en av de få i Nord-Dakota som ikke har norsk blod i årene. «Men kona er kvart norsk», forsikrer han. Den ivrige golferen vil gjerne ha flere nordmenn på besøk.

— Fallet i oljepris merker vi godt, sier Walker. Oljeproduksjon er like viktig for Nord-Dakota som for Norge. Her har likevel ikke så mange jobber forsvunnet, og hotellene forteller om bra belegg. Selv om det ikke underslås at golfturister er veldig velkomne akkurat nå.

Les også: Præriens mange golfhemmeligheter

Stort utvalg

Golf er ikke presentert veldig mye på Reiselivsmessen. Men går du innom stander og begynner å prate golf, forstår du at golf er en aktivitet mange både tilbyr og gjerne snakker om.

Vi var innom standene til skotske, spanske, japanske, iranske, sørafrikanske, puertoricanske og kinesiske utstillere. Og de hadde alle noe å tilby innen golf.

Skal du ha glede av den beskjedne inngangsbilletten på 50 kroner, og parkeringsavgiften på 100 kroner, skal du imidlertid være åpen for at livet faktisk består av mer enn bare golf (tro det eller ei).

Se også: Reiselivsmessen.no