Norsk golf kan sprette champagnen etter at Espen Kofstad ble historisk og vant både Apulia San Domenico Grand Final og tourens Order of Merit etter en dramatisk avslutningsrunde.
espen-kofstad-ble-historisk

HISTORISK! Espen Kofstad ble den første nordmannen til å vinne challengetourens pengeliste og den første med to seiere på én sesong da han gikk til topps i tourfinalen Apulia San Domenico Grand Final på San Domenico Golf i Savelletri, Italia, lørdag. TRYKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON.

espen-kofstad-ble-historisk

espen-kofstad-ble-historisk

Turnering: Apulia San Domenico Grand Final
Dato: 24. — 27. oktober
Bane: San Domenico Golf, Savelletri, Italia, par 71, 6438 meter
Premiepott: 2,46 millioner kroner, hvorav 421.000 til vinneren
Tittelforsvarer: Andrea Pavan
Norsk deltaker: Espen Kofstad

espen-kofstad-ble-historisk


Ingen nordmann har tidligere vunnet challengetourens pengeliste. Og heller ingen nordmann har vunnet to challengeturneringer i samme sesong.

Lørdag gikk derfor Espen Kofstad inn i den norske golfhistorien da han klarte begge deler på Italias sydspiss.

— Dette har han fortjent! Han har jobbet så voldsomt hardt for dette, sier far Erling Kofstad til Golferen.no. Og lover at det blir sprettet en flaske champagne på Oslos vestkant lørdag.

— Siden han kom inn på touren har vi konstant hatt liggende champagne på is, avslører Kofstad senior.

Vant med ett slag

25 år gamle Espen Kofstad avsluttet med fire under par, 67, for ett slags seier over danske Joachim B. Hansen, som ledet det meste av dagen, og Englands James Busby, som var den 45. og siste spilleren som kvalifiserte seg for turneringen.

Engelskmannen kunne kvittere for 66 slag, og steg dermed til 16.-plass i rankingen og europatour-kort for neste sesong.

Med seierssjekken på 56.650 euro (nesten 425.000 kroner) avanserte Kofstad til toppen av pengelisten med 131.099 euro, som er en knapp million kroner.

Seieren i tourfinalen var Kofstads andre både i karrieren og for sesongen.

Tilfeldigvis kom hans første seier også i Puglia, i Doubletree by Hilton Acaya Open, omtrent en times tid unna.

— Jeg må kanskje flytte hit, spøkte Kofstad til European Tour.

— Jeg vet ikke hva det er med dette stedet. Jeg elsker maten her, og klimaet er veldig bra. Jeg synes greenene var enkle å lese, og jeg satte noen gode putter denne uken.

— Det er utrolig. De to siste rundene er sannsynligvis de beste jeg noensinne har spilt. Jeg gjorde ikke en eneste bogey på 36 hull. Jeg hadde full kontroll hele veien, til tross for presset jeg var under.

Kofstad forteller også at han ikke visste om hvordan han lå an på pengelisten. Ikke før han var ferdig.

— Jeg har prøvd å ikke tenke på det i løpet av de siste dagene. Men jeg visste at det som måtte skje var opp til meg, ingen andre.

Hull 13 avgjorde

Vendepunktet lørdag var hull 13. Kofstad gjorde birdie mens Hansen, som hadde startet dagen med toslagsledelse, måtte tåle dobbel-bogey.

Hansen kom i kapp igjen med en birdie på hull 15, men Kofstads knappe tremetersputt for birdie på hull 17 viste seg å være avgjørende.

— Det var uflaks for Joachim, sier Kofstad.
— Han spilte veldig bra i dag og har gjort det hele uken. Han var uheldig med en flyer på 13 og ved å bomme birdieputten på det siste, skrøt Espen Kofstad av sin argeste konkurrent.

Stolt landslagssjef

— Helt fantastisk. Espen har hatt en jevn stigning gjennom hele sin karriere. Å vinne finalen på Challenge Tour med så mye på spill viser hva som virkelig bor i denne gutten, sier landslagstrener Øyvind Rojahn i en pressemelding fra Norges Golfforbund.

Se også: Resulateter fra Italia


Runde 3:
Slik tar Kofstad sammenlagtseieren

Dersom Espen Kofstad vinner tourfinalen i Italia kan han bli den første nordmann i historien som vinner challengetourens pengeliste. Vi har sett på hvordan.

Fredag ble det fire under par, 68, for Espen Kofstad etter 14 par og fire birdier. Det gir 15 under par totalt på andreplass, to slag etter danske Joachim B. Hansen.

Dersom kortene faller Espen Kofstads vei, kan han vinne challengetourens pengeliste. Det har ingen nordmann gjort før ham.

Den første delen av oppgaven må han selv løse: Nemlig vinne finaleturneringen. Ethvert annet resultat gjør at Espen Kofstad ikke kan vinne pengelisten.

Med seier i Apulia San Domenico Grand Final vil han være sikret å passere lederen etter tre runder, Joachim B. Hansen, i sammendraget.

Broberg maks nummer fem

Vi har sett på hvordan brikkene må falle riktig på plass for at Espen Kofstad skal ta sammenlagtseieren.

Kristoffer Broberg leder pengelisten, og ligger på delt tolvteplass i tourfinalen med -10. Han går forbi ved å ta femteplassen alene.

Andreas Hartø er nummer to på pengelisten, og går forbi Kofstad dersom han tar tredjeplassen alene. I realiteten bør dansken være sjanseløs på delt 28.-plass med -5 etter tre runder.

Også Gary Lockerbie må bli nummer tre alene for å slå Kofstad sammenlagt. Skotten er delt sjettemann med -11 før siste runde.

Magnus A. Carlsson går forbi Kofstad ved å dele andreplassen med inntil to andre spillere. Svensken er på delt 20.-plass med -8 før siste runde.

Engelskmannen Simon Wakefield, som er delt 31 med -4, går forbi Kofstad ved å dele andreplassen med én annen spiller.

Mens den siste som kan gå forbi Kofstad dersom nordmannen vinner tourfinalen, Allesandro Tadini fra Italia, må ta andreplassen alene for å stå igjen som vinner av challengetouren 2012.

Tadini er på delt 24.-plass med -7 mens altså Kofstad på andreplass har -15 og Hansen på førsteplass -17.

Fortsette som før

Hovedpersonen selv har ikke tenkt å legge opp noen spesiell slagplan for å ta tourseieren. Slikt vil han helst slippe å tenke på, og heller fokusere om hvert slag der ute.

— Jeg skal spille akkurat som jeg gjør. Jeg må bare holde koken og drive med mine greier. Spille nice, enkelt og kontrollert, sier han til Golferen.no kvelden før hans siste runde på challengetouren.

— Altså spille som i dag: Sette noen fine sjanser og ingen bogeyer.

Avgjørelsen faller lørdag ettermiddag, og Kofstad starter i lederballen klokken 11.14 med Joachim B. Hansen og italieneren Mario Crespi.

Se også: Livescoring fra Italia


Runde 2
Kofstad går for seier i tourfinalen

Espen Kofstad fulgte opp den gode åpningsrunden med en nesten like god andrerunde i tourfinalen i Italia. Etter to runder er han på delt andreplass.

Espen Kofstad er garantert å bli oppgradert til å kjempe i The Race to Dubai neste sesong. At han gikk andrerunden på fem under par, 66, og er -11 totalt, styrker bare den posisjonen.

Før finalen lå han på ellevteplass, men vil så høyt som mulig i rangeringen for å sikre seg plass i de store begivenhetene neste år.

— Jeg har vært i strid før, og jeg vet at jeg kan fullføre det, sier han om vinnersjansene til europatourens nettside.

Det siste med henvisning til seieren i Doubletree by Hilton Acaya Open i juli.

— Det er viktig å være høyt oppe på rankingen, så målet denne uken er å forbedre min nåværende posisjon.

Ni birdier

Det var en flott runde Espen Kofstad satte sammen fredag, selv om han nok skulle ønsket seg noen færre enn de fire bogeyene han fikk.

— Å ha ni birdier på en runde er alltid hyggelig. I dag satte jeg putter som ikke har gått i på en stund.

Men så satt han også innspillene nært mange ganger.
— Ja, jeg hadde mange enkle (birdie)putter i dag. Jeg er ikke overrasket over å se så mange lave scorer. Det er gode forhold, og sjansene dukker opp overalt.

Danske Joachim B. Hansen leder på -13, to slag foran Espen Kofstad og engelskmannen Chris Lloyd.

De tre spiller sammen i lederballen klokkken 11.29 fredag, og er henholdsvis nummer 8 (Hansen), 11 (Kofstad) og 27 på rankingen før siste turnering.


Runde 1:
Kofstad: «Mange fine slag ga mange gode sjanser»

Espen Kofstad er svært fornøyd med seks under par 65-åpningen av tourfinalen i Italia, der han er delt tredjemann ett slag bak lederduoen.

— Jeg spilte bra, slo masse fine slag og hadde mange gode sjanser, sier Kofstad til Golferen.no.

Hele sju av sjansene klarte han også å omsette i birdier, hvorav tre på fronten, som ble redusert med rundens eneste bogey.

Enkel bane for den stabile

— Banen er egentlig ikke så vanskelig, fortsetter Kofstad.

— Det gjelder bare å slå stabilt og forsøke å unngå å surre det til.

— Da får man masse sjanser (til birdie) om man bare treffer greenen, legger han til.

Forøvrig er greenene egentlig ikke utpreget enkle, med en del tøffe pinneplasseringer, forteller Espen Kofstad.

— Men greenene er ganske myke, så ballen sitter jo, forklarer han.

En tøff kamp

Mens Espen Kofstad er sikret en kategori på neste års europatour, er det mange spillere i det 45 mann sterke feltet som er avhengig av en toppplassering for å komme topp-20.

Blant dem duoen i delt ledelse. Italieneren Marco Crespi og franskmannen Michael Lorenzo-Vera ligger på henholdsvis 32.- og 38.-plass på rankingen.

For Crepsi betyr det at han må ha minst niendeplass for å sikre seg europatourkortet. Lorenzo-Vera behøver å minst ta tredjeplassen.

«Kan juble på lørdag»

Mens det for Espen Kofstad ikke er snakk om å få kortet, men å få best mulig kategori som topp-15, og aller helst topp-10 for å få plass i mange turneringer.

Selv om han i øyeblikket ligger innenfor topp-10 (fordi svenske Carlsson ikke teller på grunn av han allerede har sikret europatourkategori), må Kofstad jobbe for å beholde posisjonen.

Se også: Pengelisten før finalen

— Jeg venter med å juble til lørdag, sier han.

Torsdag starter Kofstad klokken 11.07 på veien mot å virkelig ha mye å juble for lørdag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.