Hvilken syk sisterunde det ble på PGA Catalunya Resort torsdag! Da det nesten var slutt lå Kofstad på 26.-plass. Da det var slutt, var plasseringen blitt til delt 25.-plass og avansement.

Lenge så det ut til at en dobbelbogey på hull 6 skulle fravriste Kofstad hans europatour-billett. Knallspurt med -3 på de siste ni, hvorav birdie på turneringens aller siste hull, viste seg imidlertid å akkurat være nok.

Dermed har Kofstad for tredje gang klart opprykket fra Challenge Tour til European Tour. Første gang som vinner av challengetouren 2012, andre gang ved å komme på tolvteplass i Q-School 2014.

«Trodde ikke det var sjans»

— Jeg trodde ikke det var sjans da jeg var ferdig med runden, forteller en meget glad og lettet Espen Kofstad fra PGA Catalunya.

Selv ikke da det han så med egne øyne at han var blitt nummer 25, klarte han helt å tro på det.

— Jeg visste jo at det var teoretisk mulig, men …

Nå skal han nyte øyeblikket, og så sjekke om han kommer med i neste ukes europaturnering, Alfred Dunhill Championship på Leopard Creek kommende uke.

— Hvis jeg kommer inn i turneringen drar jeg dit, avslutter Espen Kofstad.

Engelskmannen Nathan Kimsey vant Q-School med ett slag på -13. Seks svensker og én danske klarte tourkortet.

Se også: Livescoring fra Katalonia


Runde 5: Kofstad må kjempe

Siste runde på PGA Catalunya Resort torsdag blir ingen tur i parken for Espen Kofstad, som må ta fram det beste som bor i ham for å havne i topp-25.

Skal Q-School ende i europatour-billett for oslospilleren bør han nok ta inn to slag på resten av feltet. Onsdagens runde, den femte av seks, endte i par etter fire birdier, to bogeyer og en meget kjedelig dobbelbogey på hull 18.

Det gir Kofstad en totalscore på -4 og delt 31.-plass før siste runde, topp-25 går ved -5. Klarer Kofstad å finne en passe blanding av aggressivitet og course management er det absolutt en overkommelig oppgave å igjen rykke opp til europeisk golfs elitedivisjon.

Kofstad har flere ganger tidligere vist at han takler press, og klarer å yte maksimalt når det gjelder som mest. Fra klokken 9.05 torsdag får vi svaret på om han lykkes med det også denne gangen.

Edoardo Molinari fra Italia har tatt en tre slags ledelse på -14. Engelskmannen Nathan Kimsey holder andreplassen, to slag foran en kvartett landsmenn som deler tredjeplassen.

 


Runde 4: Bedret stillingen

Tirsdag viste Espen Kofstad at han mestrer Stadium Course, banen som regnes som tøffest på PGA Catalunya Resort, bedre enn den presumtivt enklere Tour Course.

Etter én under par, 71, på Stadium Course er Kofstad igjen rundt grensen for europatour-billett. Men det var en meget fargerik runde 29-åringen fikk satt sammen tirsdag.

De første ni hullene inneholdt bare tre par, og bestod ellers av fire bogeyer og to birdier. Med runding på to over par for dagen så det ikke veldig lyst ut.

De siste ni gikk unna mer behersket med tre birdier og resten par. Dermed har han -4 totalt, som gir delt 21.-plass. Onsdag og torsdag skal de to siste rundene av Q-School spilles på Stadium Course.

Engelske Nathan Kimsey leder med tre slag på -12, og jages av hele fire mann på -9. Blant dem danske Jeff Winther.

 


Runde 3: Hvileskjær

Til tross for fire over par, 74, på Tour Course mandag er Kofstad i høyeste grad fortsatt med i kampen om europatour-billett for 2017.

De 25 beste etter seks runder i Q-School-finalen rykker opp til europatouren, Espen Kofstad ligger på delt 29.-plass med -3 etter halvgått løp.

Tredjerunden ble en Berg og dalbane, som inneholdt fire hver av birdie og bogey samt to dobbelbogeyer, som kom på hull 11 og hull 13.

Tirsdag starter nordmannen klokken 9.05 på Stadium Course, og helst vil vi se ham rundt -5 eller -6 når dagen er ferdig.

Engelskmennene Richard McEvoy og Robert Coles leder fortsatt på -9, ett slag foran landsmann Ross McGowan og danske Jeff Winther.

 


Runde 2: Strålende andrerunde,

Med fire under par, 68, søndag har Espen Kofstad meldt seg på i kampen om avansement til europatouren på PGA Catalunya Resort når to tredjedeler av turneringen gjenstår.

Skal det bli europatour-billett etter Q-School må det også spilles bra på den tøffeste av de to banene: Stadium Course.

Søndag imponerte Espen Kofstad med seks birdier og to bogeyer på monsterbanen, og avanserte fra delt 27.- til delt ellevteplass på resultatlisten.

Viktig med et «bra» kort

De 25 beste etter sjette runde torsdag får europatour-billett for 2017, og så langt er oslospilleren klart på skjema til en etterlengtet retur til den gjeveste divisjonen i Europa.

Med -7 totalt etter tre under par, 67, på Tour Course lørdag og fire under par, 68, på Stadium Course søndag ligger Kofstad som beste nordbo blant 18 startende.

Sju under par er også bare tre slag  bak den engelske tetduoen Richard McEvoy og Robert Coles. Og når kortene skal utdeles torsdag er plasseringen viktig; jo nærmere toppen Kofstad ender: Jo bedre ranking og flere starter får han i 2017-sesongen.

 


Runde 1: Tre under par og greit med

Den første av seks runder på PGA Catalunya Resort nord for Barcelona endte med fem birdier og to bogeyer for Kofstad, fire slag bak teten.

Det står om en europatour-billett for oslospiller Espen Kofstad lørdag til torsdag, der topp-25 sikrer gjensyn med europatouren for 29-åringen.

Etter tre under par, 67, på Tour Course lørdag ligger Kofstad på delt 27.-plass, fire slag bak lederne Richard McEvoy fra England og svenske Michael S. Jonzon.

Tøffe Stadium Course venter søndag

Blant de 42 fremste lørdag spilte hele 31 på kortere og enklere Tour Course, bane nummer to ved PGA Catalunya Resort.

Søndag skal disse 31, inkludert Espen Kofstad, gi seg i kast med hovedbanen, Stadium Course. Den er  lang og tøff med en par på 72, som borger for at det blir en hel del endringer på resultalisten etter to runder.

Kofstad starter sin andre runde klokken 11.05 søndag.