Det andre St Andrews

CASTLE COURSE: Nydelig utsikt mot byen og havnen, der fiskerne begynte å gi opp fisket for å bli caddier for 90 år siden. Bilder: Jan E. Espelid og turistkontoret

Med til sammen ti golfbaner innen et par kilometer er Home of Golf langt mer enn Old Course.

det-andre-st-andrews

 

— Jeg ønsker at enhver som spiller golf skal kunne spille St Andrews en gang, sa Gene Sarazen om the Old Course.

Og visst har legenden rett. Det å stå på første utslag på verdens mest berømte golfbane er en golfopplevelse ingenting annet kan måle seg med.

GOD MORGEN! Finnes det noe vakrere å våkne opp til enn R&As klubbhus og Old Course 18. green sett fra Rusacks Hotel? Foto: Jan E. Espelid

GOD MORGEN! Finnes det noe vakrere å våkne opp til enn R&As klubbhus og Old Course 18. green sett fra Rusacks Hotel? Foto: Jan E. Espelid

Banen, som har utviklet seg jevnt og trutt gjennom flere hundre år, er modell for alle andre golfbaner i verden. Likevel er St Andrews så uendelig mye mer enn Old Course.

Les også: Golfens historie — St Andrews gjennom århundrene

Loddtrekning av starttider

Selv om de andre banene kan by på vel så fine golfopplevelser som Old Course, er det den gamle banen alle vil spille. Mange har hørt at det er nærmest umulig, i alle fall svært vanskelig, å bestille starttid på forhånd. Det finnes imidlertid flere måter å slippe ut på verdens helligste golfgrunn.

Er du alene kan du dra tidlig ned til første utslag, gjerne klokken 5 om morgenen, og stille deg i kø. Første starttid er klokken 6.30, og det er nesten alltid noen som ikke dukker opp til sin fastsatte tid.

En del starttider er også reservert for de lokale klubbene, og det er ikke uvanlig at det finnes ledige plasser. Da sørger starteren for at de som venter får slippe til slik at det blir fire spillere i hver gruppe. En annen metode er å føre opp navnet ditt på the Ballott, en liste i klubbhuset ved New Course.

Over halvparten av starttidene trekkes i ballott-en, og startlisten for Old Course neste dag er klar rundt klokken 16. Listen distribueres til hoteller og restauranter i byen en halvtimes tid senere. Fra nyttår økes forøvrig ballott-en fra 24 til 48 timer for at de som ikke får plass skal få bedre tid til å skaffe seg starttid på en annen bane.

Den sjuende banen

De første seks kommunale banene ligger nord for sentrum. Da planleggingen av den sjuende banen tok til på slutten av 90-tallet, måtte The Links Trust se til sørsiden av byen for å finne ledig land. Skotten David Kidd, som virkelig skapte seg et navn ved å designe Bandon Dunes på USAs vestkyst, har fått til et prakteksemplar av en bane, Castle Course, med utsikt til havnen og den gamle katedralen.

LINKSFØLELSE: Castle Cours er ikke en ekte links, men du får likevel linksfølelsen. Foto: Jan E. Espelid

LINKSFØLELSE: Castle Cours er ikke en ekte links, men du får likevel linksfølelsen.
Foto: Jan E. Espelid

Castle Course åpnet i 2008, og er egentlig ikke en ekte linksbane. Men den føles og oppleves som links der de sterke vindene fra Nordsjøen feier inn over fairwayene. I det samme området finner vi også luksushotellet Fairmont St Andrews med sine to baner.Torrance Course og Kittocks Course er begge linkspregete, med Torrance regnet som den beste av de to.

Her er det mer sjenerøse landingsområder enn hos naboen Castle Course, uten at det på noen som helst måte gjør Torrance til en tur i parken. Banen er lang, og brukes blant annet som kvalikbane til the Open. Men slett ikke skremmende for middelgolferen.

HOTELLDIREKTØRER: Skotter spiller golf, også hotellverter som Ray Pead (t.v.) fra Glenderran Guesthouse og Stephen Owen fra Rufflets Country House. Foto: Jan E. Espelid

HOTELLDIREKTØRER: Skotter spiller golf, også hotellverter som Ray Pead (t.v.) fra Glenderran Guesthouse og Stephen Owen fra Rufflets Country House. Foto: Jan E. Espelid

 

Og når du etter runden slapper av i det lekre klubbhuset, ser du byens havn, der det så godt som ikke finnes fiskebåter lenger. St Andrews var blant de første fiskerbyene i Skottland der fiskerne sluttet å fiske. Rundt 1920 var nemlig golf blitt så populært at mennene både hadde en sikrere inntekt og tjente mer på å være caddie enn å høste av havets overflod.

St. Andrews:

Luksus: Rusacks, Rufflets Country House
Middelklasse: The Scores, Dunvegan
B&B: Glenderran Guesthouse, The Yorkston


De sju kommunale banene; greenfee-eksempler (sesongavhengig) Old Course 670—1340 kroner, Castle Course 535—1070 kroner, Eden Course 180—360 kroner. Fairmont 400—760 kroner. Dukes Course 490—1030 kroner.

 

 

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

 •  

 • PGA Tour: World Golf Championships-Dell Technologies Match Play Med Viktor Hovland( 22. -26. mars )

  D P World Tour Jonsson Workwear Open med Kristian Krogh Johannessen og Elias Bertheussen ( 23. -26. mars )

  LPGA; Drive On Championship med Celine Borge ( 33.-26. mars ) •  
 • Golferen.no på YouTube

  Jørgen Hillås Slå sanden ut av bunkeren

  Bestemødrene på Evje

  Order of Merit besøker Gamle Fredrikstad GK

  Lommedalens grønne lunge

  Mange meter å hente med tilpasning av driveren

 • NGF: Norwegian Paragolf Open (Para Norgescup #3) Kongsvingers GK (.- 13.-14. . august)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.