10. desember 2023 07:53
De fleste av oss har vel en eller annen gang heiet på en underdog, en ukjent spiller som mot alle odds klarer å menge seg med de store. Golfhistorien er full av fortellinger om spillere som, akkurat som David mot Goliat, klarte å vinne til tross for forutsetningene

Det er noe med det at også underdoger har en sjanse til å vinne. Det er liksom litt av sjarmen med det vakre spillet. Kanskje har det noe med å gjøre at mange kjenner litt på «det kunne ha vært meg»? Det kunne som regel ikke det, men når en nykommer entrer den store scenen er det lett å tenke at det er en amatør som bare prøver lykken. Det er en rolle vi kjenner oss igjen i.

Vi skal se litt på de største overraskelsene golfsporten har opplevd! I golf kan alt skje, og dersom du vet å gamble finnes det muligheter for å vinne stort i golfsporten. Satser du på riktig spiller til riktig tid, kan du vinne stort dersom et stort sjokk skulle slå til igjen. Det finnes plenty av nye bookmakere på nett hvor du får god odds på underdogene i golfturneringer over hele verden. 

US Open 1913 – en amatør vant alt 

Denne historiske godbiten kommer vi oss ikke unna, selv om det neppe er noen som husker dette den dag i dag. Det er jo tross alt 107 år siden! 

På begynnelsen av 1900-tallet fikk golfen sin første superstjerne, en britisk herremann ved navn Harry Vardon. Ulastelig kledd og med et vanvittig talent ble han raskt en favoritt, både takket sin væremåte og sin spillestil. Det var ventet at han ville vinne US Open i 1913, og mot slutten av turneringen knivet han om seieren mot en annen profesjonell golfspiller ved navn Ted Ray.

Det endte med et 18-hulls omspill, sammen med en 20 år gammel amatør ved navn Francis Ouimet. Etter 18 hull stod amatøren igjen som vinner, mens to proffer sto slukøret tilbake i sjokk. Selv på denne tiden var det et klart skille mellom proffer og amatører, og det var nesten utenkelig at Ouimet skulle klare å hevde seg i turneringen, langt mindre vinne i et omspill. Tenk på nervene som var i sving for amatøren, oppe mot to langt mer erfarne og solide spillere. Det holdt helt inn for amatøren, i det som de aller fleste betegner som det største sjokket i golfhistorien. 

2009 PGA – Y.E. Yang beseiret Tiger Woods

Tiger Woods har vært 2000-tallets største golfstjerne, og fram til 2009 hadde han en fantastisk resultatrekke. Før han møtte sør-koreanske Y. E. Yang hadde han aldri gitt fra seg ledelsen mot slutten av en turnering, men den statistikken skulle ryke i 2009. Inn til siste runde i turneringen ledet han med to slag på Padraig Harrington, og da ukjente Yang.

Dette var dog dagen da Woods ble uvenn med putteren, noe som gjorde det mulig for rivalene å ta ham igjen. Med en eagle på det fjortende hull tok Yang ledelsen, og den ga han aldri fra seg igjen. På det siste hullet avsluttet han dessuten med skikkelig stil – han fyrte i vei et slag på rundt 210 meter som stoppet tre meter fra hullet, noe som banet vei for en birdie og en sikker seier. Han ble også den første asiaten som vant en major-turnering noen gang.

1996 Masters – tidenes «choke» fra Greg Norman

enne er vi nødt til å ta med, selv om det var en proff som stakk av med seieren til slutt. Før finalerunden i Masters-turneringa i 1996 ledet Greg Norman med seks slag på Nick Faldo. Faldo hadde vunnet turneringen to ganger tidligere, og hadde tydeligvis rutinen som skulle til. Norman på sin side hadde jaktet på sin første Masters-seier hele livet, uten å få det til. Alt lå til rette for at han skulle klare det i 1996, med seks slags ledelse før siste runde. 

Norman choket helt, og spilte rett og slett så elendig. Det var muligens nervene som tok ham, og det hjalp nok heller ikke på at Faldo spilte utmerket. Etter 11 hull var ledelsen borte, og i finalerunden gikk Norman seks over par, mens Faldo endte på fem under par – altså 11 slag bedre! Dermed vant han sin tredje Masters, mens Norman gikk beseiret av golfbanen i det som kanskje er den største «choken» i golfhistorien.

Kommentarer