29. november 2023 15:38

EUROPAS TRIUMF: Alt stemte for Europa på Le Golf National i Paris. Her hull 1 da turneringen startet fredag morgen. Foto: Chris Turvey

Golf har etter hvert blitt en folkesport, og det finnes mange gode golfbaner i Norge. Likevel er det mange golfere som gjerne søker seg til andre land i Europa for å spille, selvfølgelig spesielt i den lange vintersesongen.

Det er også ute i Europa som de virkelig kjente banene finnes, de som de store turneringene og for eksempel Ryder Cup spilles på. Kanskje har du fulgt med på sendinger fra «Le Golf National», og satset noen kroner på resultatet på Betsson odds, for å få enda litt mer spenning? Da er neste steg å faktisk hive seg på flyet, og spille selv. 

De store klassiske banene som mange drømmer om

Opp gjennom årene er det flere nordmenn som har markert seg i internasjonale golfsammenheng, og Viktor Hovland er et av de store fremtidshåpene. For mange golfere er det en drøm å få spille på noen av de store banene, som også proffene har spilt på.

Et godt utgangspunkt for å finne noen av de virkelig ikoniske golfbanene i Europa, er å se på hvor den europeiske utgaven av Ryders Cup har vært arrangert opp gjennom årene:

  • Le Golf National, i kommunen Guyancourt sørvest for Paris, er den banen som Ryders Cup ble spilt på i 2018. Europa knuste USA dette året, med 17,5 mot 10,5. Denne imponerende banen er designet av arkitektene Hubert Chesneau og Robert Von Hagge, og åpnet i 1990. Banen har plass til hele 80 000 tilskuere, så det er nok av plass. Dessuten arrangeres Open de France her, og i 2024 skal de banen brukes i de olympiske spillene.
  • Gleneagles er et hotell i Skottland, med tre imponerende golfbaner. Den mest kjente er «PGA Centenary Course» som er designet av Jack Nicklaus, og han omtalte den som «det beste landområdet jeg noensinne har fått jobbe med».
  • Real Club Valderrama ligger i Andalusia, noen kilometer fra Gibraltar. Banen ble bygget i 1974, og har flere ganger vært ranket som den beste banen i Europa. Spania og Portugal nyter godt av stabilt vær, og sammenlignet med for eksempel Gleneagles er baner som denne mye mer aktuelle vinterstid.

Uoppdagede perler, og litt sære golfbaner

Golf er en internasjonal sport, og det skal vanskelig gjøres å finne et land i Europa uten golfbaner. 

Moskva er helt sikkert ikke den første byen du tenker på i forbindelse med golf, men det har vært en forrykende utbygging av golfbaner i og rundt byen. Et par andre eksempler på virkelig spesielle baner er:

  • Headfort Golf Club er en bane i nærheten av Dublin, som virkelig er en integrert del av landskapet. Sammenlignet med de mange konstruerte banene rundt om i verden, tar denne banen hensyn til de naturlige vannene, skogområdene og andre hindringene i området.
  • La Jenny er en svært spesiell golfbane i Bordeaux-området i Frankrike. Selve banen er kanskje ikke fantastisk, men det er en av svært få for naturister. Så hvis du har drømt om å spille golf helt uten klær, er dette kanskje et alternativ.

Det er altså egentlig bare fantasien som setter grensene for hvor og hvordan du kan spille golf, uansett hvilken destinasjon i Europa du foretrekker.

Kommentarer