Foto: Mike Abram/Youtube; skjermdump

Roboter inntar stadig flere arenaer i livene våre, og deres inntog på golfbanen ble for alvor slått fast med roboten LDRICs hole-in-one på PGA-touren tidligere i år.

Snart vil vi kunne se roboter slå de beste på PGA-touren. Andre roboter er spesialdesignet til å hjelpe oss på golfbanen. Men roboter har allerede vært brukt i mange år for å teste utstyr.

Robotene inntar stadig flere arenaer i livene våre. At trenden vil ha stor betydning r for hverdagen vår er ikke vanskelig å tenke seg. Men hvordan vil dette gjøre seg gjeldende innen golfsporten?

MED HOLE-IN-ONE PÅ TPC SCOTTSDALES HULL 16 under Waste Management Phoenix Open, gav roboten LDRIC oss en smakebit på hva vi har i vente. På et hull kjent for å ha den største tilskuerkapasiteten på PGA-touren kan det hjelpe å ha nerver av stål.

LDRIC er den første roboten som kan spille en sport ifølge robotens far Gene Parente, som også tror at roboten hans vil kunne slå de beste spillerne på PGA-touren. Den dagen det skjer blir nok en enda større sensasjon enn da Deep Blue slo Kasparov i sjakk i 1997. For en golfrobot skal ikke bare hevde seg mentalt, men også fysisk.

Les også: Mann mot maskin. Og hvilken maskin!

LDRIC spiller på Tiger Woods opprinnelige navn Eldrick, og står for Launch Directional Robot Intelligent Circuitry. LDRIC kan også snakke

Utviklet på 70-tallet

Golfroboter har eksistert i mange år. Pioneren Iron Byron ble utviklet allerede på 1970-tallet da den ble satt til å kopiere legenden Byron Nelsons utrolig stabile og fine sving. I mange år har Iron Byron blitt benyttet av United States Golf Association (USGA) og utstyrsprodusenter til å sammenligne og teste køller og baller for en felles målestandard. Iron Byron har en maksimal køllehastighet på 130 miles per hour (215 km/t), noe som er på samme nivå som de lengstslående på touren.

HVOR LANGT VIL EGENTLIG EN ROBOT KUNNE SLÅ?  Golf Labratories oppgir at roboten deres opererer med en hastighet på 120 mph, med under 50 prosent av robotens potensielle styrke. Men det er allikevel ikke så mye mer kraft å spille på ettersom andre begrensende faktorer, som utstyrets robusthet, da kommer inn i spill. For long driver-spillerne er det skaftene og køllehode som ryker oftest når de slår opp mot 150 mph. Da kunne man jo tenke seg at robotene kunne blitt utstyrt med golfutstyr som tillater dem å oppnå deres fulle potensiale.Men der setter R&A og USGAs reguleringer på hva som er gyldig golfutstyr visse begrensninger.

NÅR ROBOTENE BEGYNNER Å SLÅ OSS PÅ GOLFBANEN kan det være betryggende å vite at noen av dem faktisk spiller på vårt lag. Det gjelder blant annet roboter som er skapt for å lære oss å spille golf og smarte golftraller som finner veien på egenhånd. RoboGolfPro er av den første typen, og skal hjelpe deg å oppnå den perfekte svingen. Dette oppnås ved at du holder kølla sammen med roboten, som står ovenfor deg og bestemmer svingen. Etter mange nok repetisjoner sammen med roboten skal man kunne gå alene ut på banen og gjenskape den innøvde svingen. RoboGolfPro kan mates inn med hvilken som helst sving, slik at du kan lære å svinge som Tiger Woods eller til og med Jim Furyk, skriver Golf Digest.

Robotenes inntog i arbeidslivet betyr at vi snart må ta til takke med mindre arbeid og mer tid på golfbanen. Men takket være handicap-systemet trenger vi i hvert fall ikke å vike når robotene også møter oss på den arenaen.