Greener, fairwayer, teeer var i perfekt stand. På drivingrangen lå ballene i pyramider. De ansatte på Nord-Irlands luksus golfresort Lough Erne, ventet spent på å se den amerikanske presidenten spille tre hull på Irish Open-arenaen 2017.

De ventet forgjeves. For ikke engang Barrack Obama klarer alltid å komme tidsnok til starttiden. Problemer på flyplassen i Belfast gjorde at Obama måtte droppe å ha det moro, møtet med Merkel, Holland, Putin og Cameron var viktigere.

G8-toppmøtet i 2013 plasserte Lough Erne på verdenskartet. Halvøya mellom innsjøene Lower Lough Erne og Castle Hume Lough like utenfor Enniskillen har perfekt beliggenhet for den typen møter: Lett å isolere, slottslignende hotell med egne lodger spredd utover. Her kunne Obama spasere rundt hotelletområdet til de andre gjestene når som helst.

Akkurat som de tusenvis av bryllupsgjestene som besøker hotellet gjør. Her er det fire bryllup i uken i løpet av sommeren. Noen ganger med over 200 gjester per bryllup.

Den første kvelden kunne Obama konstatere at pyramiden med baller fortsatt sto på drivingrangen. Sannsynligvis ikke uten at han følte seg en anelse skuffet. For på dette fanatstiske området har Sir Nick Faldo skapt en mesterskapsbane på høydene i utkanten av de to innsjøene. Banen åpnet i 2007, med innsjøen Lough Erne i spill på elleve hull, og utsikten er fantastisk.

Omvekslende og krevende

FALDO SER OSS VEL AVGÅRDE: Statuen av Sir Nock Faldo står ved 18. green, ogvendt mot veien som tar oss til første utslag. Foto: Tosten Pamp
FALDO SER OSS VEL AVGÅRDE: Statuen av Sir Nick Faldo står ved 18. green, ogvendt mot veien som tar oss til første utslag. Foto: Torsten Pamp

Vi starter ved statuen av Faldo, går ut på en svingete bro, som fører over vannet og til første tee. Med ryggen til det slottslignende hotellet har vi en ikke helt rett fairway foran oss, med vann på høyre side og skogholt på venstre. Bruker du driver er rett fram det eneste som gjelder.

Og slik fortsetter det, selv om karakteren endres fra park til links-lignende hull.  Med store bunkerområder rundt greener som er vanskelig å lese, med vann på sidene, og noen ganger foran greenen, litt opp og ned i de myke åsene, og her og der heftig, høy rough, som sluker baller. Totalt sett en ekte og tøff utfordring.

De første årene var Rory McIlroy  anleggets frontfigur. Og det med bravur: På et 362 meter langt par-4-hull, fra en høyde og ned mot flagget ved sjøen, drivet han greenen. Og det på hullet med den aller vakreste utsikten.

En Irland-match, nord mot sør, McIlroy og Darren Clarke mot Padraig Harrington og Shane Lowry, dro nesten 4000 tilskuere. Noen flere vil det trolig være her i 2017 når banen fyller ti år, og skal være vertskap for Irish Open.

Vil ha dametouren dit

Golfdirektør Lynn McCool håper å kunne trekke Ladies European Tour til Lough Erne.

— Jentene kommer til å elske det, sier hun.

Og Lynn vet hva hun snakker om. Hun har selv spilt på touren, og før det collegegolf i USA mot blant andre Annika Sörenstam.

— Vi spilte vel minst 40 matcher. Jeg vant én, oppsummerer hun.

Ikke bare McIlroy har satt sitt avtrykk i banens korte historie. Hull 5 er et 140 meter par-3 med vann hele veien fram til greenkanten. Kollega Fritz Christensen fra Danmark traff vannet. Og den andre ballen gikk også i vannet.

— Spill ferdig du, sa han, og ga opp hullet.

Framme på greenen løfter vi ut flagget. Og ut spretter Fritz’ ball. Altså Hole-in-one på andre ballen. Senere fikk han vite at han bodde i den samme lodgen som Obama hadde bodd i. Det var en ekstra bonus. Noen ganger er golf rettferdig.

Til tross for luksusstempelet er ikke greenfee i det aller øverste sjiktet, 1100 kroner (85 pund) på hverdager, 1230 kroner (95 pund) i helgene, 130 kroner (10 pund) lavere for hotellgjester. Går du ut før klokken 9 eller etter klokken 14 koster det 650 kroner (50 pund). Resorten har også en bane til, som er litt lettere; Castle Hume Course.

Se også: Lough Erne Resort hjemmeside

Vinn golftur til Irland for fire personer! Meld deg på konkurransen innen 1. oktober.

Følg denne linken, og du kan bli den heldige vineren, som stikker av med en golfreise til Irland verdt 35.000 kroner.

OBAMA KUNNE RUSLE RUNDT: I fred og ro kunne president Obama gå fra den ene luksuriøse tårnhytten til den andre når han ville slå av en prat med noen av de andre statslederne på G8-møtet. Her hyttene sett fra green 18 Foto: Tosten Pamp
OBAMA KUNNE RUSLE RUNDT: I fred og ro kunne president Obama gå fra den ene luksuriøse tårnhytten til den andre når han ville slå av en prat med noen av de andre statslederne på G8-møtet. Her hyttene sett fra green 18. Foto: Torsten Pamp