Etter et halvt år i presidentstolen toner Marit Wiig flagg, og lanserer sine ambisiøse planer. «Jeg vil at golf skal redde folkehelsen», sier hun til Aftenposten.

Den nye golfpresidenten vil ha flere norske spillere opp i verdenstoppen, og hun vil at helse- og omsorgsminister Bent Høie skal se potensialet i den grønne sporten, proklamerer Marit Wiig i et intervju med Aftenposten.

Hun innrømmer også at hun spiller cirka 80 runder i året, uten å se hverken stolt eller flau ut, som riksmediet konstaterer.

Golf gir spenning og mestringsfølelse

Golfen gir Marit Wiig spenning, mestringsfølelse, mosjon og naturopplevelser, og hun har som visjon at golf skal løftes opp som et helsetiltak. Samtidig vil Wiig, som de fleste i golfen her til lands, ha norske golfspillere som hevder seg i toppsammenheng.

— Jeg skal ha møte med helseministeren. Skal det bli noe fart på sakene, må du inn på ministernivå, sier damen som kjenner politikkens irrganger. Hun har vært ekspedisjonssjef i kulturdepartementets idrettsavdeling og innehatt en rekke andre verv. I 1994 var hun nær ved å bli idrettspresident, men tapte mot Arne Myhrvold med så knapp margin at det var som å se en halvmetersputt gå i hullkanten og ut.

Økonomi øverst på kjøreplanen

Da Marit Wiig gikk til valg på Golftinget i november, uten motkandidat, var det med økonomi og kvinner øverst på prioriteringslisten.

– Jeg er glad styret har fullt fokus på kvinnene – i motsetning til NIF som la ned kvinnesatsingen. Det var dumt. Flere kvinnelige medlemmer gir god klubbøkonomi. Men det ligger en utfordring i å leggene banene til rette for kvinner. Mange kvinner finner det vanskelig å komme over kneika, få mestringsfølelsen. «Er jeg god nok?», er det vanlige jentespørsmålet, mens gutta sier «dette var gøy!» Jenter synes golf er sosialt hyggelig, men vi må få til hele kulturen, påpeker historiens første kvinnelige, skandinaviske golfsjef, til Aftenposten. 

– For å styrke økonomien er det viktig at vi også får en dialog klubbene imellom. Da kan det spares mye på driftsutgifter. I Sverige har de kommet godt i gang med dette, fortsetter hun.

Marit Wiig roser Finn H.

Marit Wiig roser sin forgjenger gjennom åtte år i presidentstolen, Finn H. Andreassen, for å ha brakt helseaspektet på banen i diskusjonen om golfens samfunnsansvar.

— Vi har lansert begrepet Grønn glede, og med det utvider vi helseaspektet. Folk med problemer kan komme seg på fote igjen med golfen, det gjelder både de med fysiske og psykiske plager, sier Wiig, og fortsetter:

— Det siste er ikke noe vi påstår, men det er gjort forskning som viser at golf kan ha en positiv innvirkning på den psykiske helsen. Bare det å komme seg ut i frisk luft betyr mye, og så har man gleden av golfen i seg selv. Jeg tipper at Helsedirektoratet snart kommer inn i bildet.

OL kan bety mye

For første gang siden 1904 står golf på OL-programmet. Perspektivglade Wiig gleder seg til mer enn å se den lille, hvite ballen på TV.

– Det er ikke mer enn åtte-ti år siden vi i Golfforum måtte diskutere om golf var idrett. Nå er vi i OL. At vi er OL-gren gir selvfølgelig mer oppmerksomhet, og det vil være inspirerende for de yngre. Selv om de færreste kanskje vil ha det som mål, er det moro å drive en OL-idrett. Nå håper jeg bare IOC og Det internasjonale golfforbundet utvider deltagelsen til også å gjelde matchspill og nasjonskamper. Se bare på hvilket grep Ryder Cup og Solheim Cup har på folk. Kanskje kunne vi få inn mixed også? Mann og kvinne på samme lag. Akkurat slik som golfen er. Den passer for begge kjønn i alle aldre.

Det er liten tvil om at Marit Wiig har et poeng om at det behøves nytenking for at golf skal bli attraktiv som OL-gren. Det er flere som uttrykker bekymring for at golf skal forsvinne fra programmet igjen etter Tokyo 2020.

Les også: Rory McIlroy frykter golf kjapt vil forsvinne fra OL

Les også: Vil redde folkehelsen med golf