Mallorca var reisemålet som satte fart i skandinavisk golfturisme med golverter og organiserte starttider. Det ble et lykkelig gjensyn 25 år senere for Golferen.no.
lykkelig-gjensyn-med-en-gammel-favoritt

CANYAMEL: Greenene er de virkelig stolt av på Caynamel, og de regnes blant øyas beste. Her hull 18 med greenen rett nedenfor klubbhuset og terrassen.

lykkelig-gjensyn-med-en-gammel-favoritt

SON GUAL: Son Gual er øyas ny europatourbane, som rangeres som Mallorcas beste. Her avslutningshullet.
lykkelig-gjensyn-med-en-gammel-favoritt

DET ER SERVERT: Poniente kommer vi alltid tilbake til. Både for beliggenheten, banen og ikke minst den fantastiske tapas-lunchen som serveres i klubbhuset.
lykkelig-gjensyn-med-en-gammel-favoritt

Mallorca
• 24 golfbaner, alle nås på en time fra Palma i normal trafikk
• Bor du i Palma eller Cala Bona/Cala Millor er det vanligvis en halvtime fra det 19. hullet til stranden
• Om du bare vil spille rundt Palma er Palma Nova og Magluf gode utgangspunkt
• Castillo Hotel Son Vida utmerket for den med velfylt lommebok
• Capdepera, Canyamel, Pula og Val d’ Or nås lett fra charterhoteller i Cala Millor/Cala Bona
• Ønsker du å kombinere golf med spa og tennis er Pinos Playa Cala Ratjada et alternativ

BANER IKKE SPILT PÅ VÅR REPORTASJEREISE
Greefee 80-100 euro:

Andratx; et par år gammel og svært lang bane i typisk mallorcinsk miljø vest for Palma.
Son Antem; 2×18 ganske flate hull i parkområde i tilknytning til et Marriot-hotellet.
Val d’ Or; ni hull mellom trærne opp og ned lia og ni åpen parkhull på mer jevnt underlag.
Pula; europatourbane nær Cala Millor. Peter Hanson vant til tross for diskusjoner om et dobbelslag i den siste runden.
Son Termens; meget kupert, men mange fine hull og fantastisk utsikt. Men veldig tøf å gå.
Puntiro; ganske ny på åpent parkområde like nord for flyplassen. Veldig fin, og passer nesten alle.
Majoris; en ny bane nær sørkysten øst for Palma.

Greefee 100-150 euro:
Son Muntaner; lang, utfordrende bane i vakre omgivelser.
Alcanada, Porsches bane utenfor Alcudia. Ligger veldig pent i et parkområde i skråningen ned mot sjøen. Golfbiler i Porsche Design, selvfølgelig.
Son Gual; ny europatourbane som rangeres som Mallorcas beste.

Mallorca har vokst betydelig som golfdestinasjon siden 90-tallet. I dag er det 24 golfbaner, de fleste rundt Palma. Men det finnes også en gruppe på fire baner i det nordøstre hjørnet rundt feriestedene Cala Bona og Cala Millor samt to baner ved Alcudia i nord.

På 90-tallet var Poniente, en kort taxitur fra Spa Hotel i Magaluf, en klar favoritt til tross for vedvarende problemer med vanning.

Når vi kommer tilbake har det regnet en hel uke, men dette er en av novembers siste dager, solen skinner som vi forventer her på øya.

Regnet har nesten stengt banen og terrassen foran klubbhuset er øde, mens vi husker tilbake til da kom inn etter runden sist vi var her. Da tok 30-40 personer bølgen for den siste, etterlengtede gruppen blant gjengen.

Og likevel, når vi kommer ut på banen, er det akkurat som da vi var her for første gang. Poniente har en veldig morsom og spennende layout i lett kupert terreng, men er dessverre ikke alltid i god stand.

– Det har vært en elendig, tørr sommer, sier greenkeeperen, ser skjevt på bakken og vifter med armene nesten som han gjorde første gang vi kom hit.

Selv da han gjemte ansiktet med hendene, og klaget over greenene, gjorde det ikke noe. Er vi på Mallorca, så ønsker vi å spille en runde på Poniente. Det kan være nostalgi, men det føles så bra.

Den andre klassikeren

Bare noen minutter fra Poniente finner vi den andre klassikeren blant banene rundt Palma: Santa Ponsa.

Sist vi spilte her var den et fast innslag på europatouren, i dag er den et fast innslag i mange golfpakker. Det er en lang, åpen parkbane som er en utfordring for de fleste turister.

Santa Ponsa står seg godt i konkurransen mot mange nyere baner. En bogey-spiller må forvente å bruke sine ekstra slag på å nå greenen på mange av hullene. Det er også her
svenskekongens søster, prinsesse Birgitta, er vert for en årlig tredagers konkurranse med turister og lokale kjendiser.

Bendinat

Like utenfor Palma Nova møter vi banen som alltid har vært en formtest, for en golfbane skal gås, ikke kjøres. Bendinat er en av de mest kuperte på øya, en parkbane opp og ned i en slags dal oppoverbakke.

For singelhandicapere med god presisjon er det ok. Det samme for kortslående damer som ikke slår bort mange baller.

Men for en glad amatør, som gjerne tar fram driveren, kan banen være dødelig. Når klubbhuset blir ferdig renovert våren 2014 blir det et sted å nyte utsikten mens du lover deg selv at neste runde spilles uten driver.

Det nordøstre hjørnet

Nostalgisk som vi er ønsket vi å dra tilbake til et par andre baner som alltid er inkludert i golfpakker: Canyamel og Capdepera i det nordøstre hjørnet. Det er to baner som er ganske så forskjellige.

Canyamel er en åpen parkbane som starter i en liten skråning mens den andre halvparten er flatere. Den er lett å gå med en layout som passer selv de med høyt handicap.

Da vi kom hit som ferske golfturister syntes vi fairwayene var som tepper. I dag er det greenene klubben er mest stolt av, og de regnes blant øyas beste.

Der i gården er de også ikke så rent lite stolt over at en av klubbens stadig tilbakevendende gjester, Rafael Nadal, ble født i Manacor bare en mil unna. Når han er hjemme på øya blir det ofte golf, både sosialt spill med venner og konkurranser. Men Nadal vinner ikke like lett her som på tennisbanen.

Det siste hullet er et par-3 med en green i tre nivåer, og med et stort tre i skuddlinjen. Greenen ligger til overmål rett nedenfor klubbhusets store uteplass, der alles øyne er rettet mot spillerne som er i ferd med å fullføre runden.

Da Nadal og lagkameratene gikk opp på tee i en klubbturnering nylig, hang rundt 80 personer over verandarekkverket. Hvor Nadals ball endte opp husker ingen fordi hans medspiller, et medlem i klubben, plukket fram driveren, siktet over treet og satte ballen rett i koppen. Game over. Deretter ble hele publikum invitert på champagnefest.

Capdepera

Det er bare et par kilometer til Capdepera. Her er det de siste ni som huskes. Etter en ganske tradisjonell, åpen start med litt vann i spill klatrer banen svakt oppover fjellsiden.

Det er spennende og krever presisjon. Den krevende layouten bygger opp mot en fantastisk avslutning, som inkluderer et utrolig vakkert korthull samt et par-5-hull som riktig utført gir middelhandicapere god sjanse til å gå av banen banen med en avsluttende birdie.

Selv om Capdepera bare ligger 15 minutter i bil fra Ving-hotellene i Cala Bona og har svensk direktør, Mattias Amborn, er det nesten bare tyskere som spiller her.

– Men tyskerne ønsker ikke å ha tidlig starttider, så vi har det meste av tiden ledige fra 07.30 til 10.00, forklarer Mattias mens han mikser barens favorittdrink. Den består av 4 cl Ponche Caballero og 1 cl limejuice.

Vi kan skrive under på at drinken var i samme klasse som de siste hullene på banen …

Banene Golferen.no spilte

Poniente
Santa Ponsa
Golf Bendinat
Canyamel
Capdepera

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.