Foto: Torsten Pamp

De spanske ferieøyene vest for Nord-Afrika er i ferd med å få sin renessanse. Fremfor alt har Tenerife blitt en golføy med vind i seilene for tiden.

Det er noen år siden sist vi tok Kanariøyene i øyensyn for å sjekke hva charteroperatørenes pakkebaner og de mer luksuriøse prestisjebanene på Tenerife har å by på.

Og siden vi først var der, tok vi denne gangen også turen til den nesten norske banen på La Gomera. Og fikk oppleve norske vinnere i challengeturneringens Pro-Am.

Tar markedsandeler

Etter at terroristangrep har begynt å prege nyhetsbildet flere steder rundt Middelhavet, har mange golfturister igjen rettet  øynene mot Kanariøyene. Og hotellbransjen på Tenerife kan glede seg over 15 prosent økning hittil i år.

Det merkes på nesten fulle, eller fulle, golfhotell og tettpakket med solturister på Los Cristianos’ strandpromenade og i de omkringliggende turistkvartalene.

Men sommeren er faktisk litt lavsesong for golfklubbene, så fortsatt var det god plass på golfbanene da vi var der i juli.

Myk start på Golf Las Americas

Banen som regnes som den mest populære både blant lokalbefolkningen og turistene ligger nesten midt i Playa de Las Americas. Én forklaring kan være at den inngår i så mange golfpakker, en annen at den ligger så sentralt.

Mens en tredje grunn kan være at Golf Las Maericas er enkel å score på. Særlig for den som putter bra. Her er det store landingsområder på en åpen parkbane der det er trygt å bruke driveren på de fleste par-4- og par-5-hullene.

Hullet du kanskje vil huske beste er et langt par-3 over vann. Ellers er det ikke så mye merkverdig med layouten. Det er en velpleiet og frodig bane med fin klubbhusterrasse, der du har bra utsikt til 18. green.

Over stein på Costa Adejes

Noen kilometer lenger vest kjører vi inn på banen som aller oftest brukes i reklame for øyas golftilbud. Allerede før Costa Adejes var ferdig snakket designeren Pepe Gancedo gjerne om hull 4, der banen slutter og havet tar over. Etter å ha spilt nedover skråningen ligger greenen med to enkeltstående palmetrær som retningsmarkører. Og med mørkeblått hav som bakgrunn.

Hele banen skråner mot havet, og du spiller både nedover og oppover. Mange fairwayer er terrassert med steinmurer, som gir banen dens karakter. Og gjør at bunkerne i hovedsak ligger rundt de vanskelig leste og raske greenene.

Skjønt ikke så raske som da klubbens årlige veldedighetsturnering ble spilt med hastighet 11 på stimpmeteret. Det var nesten samme hastighet som under Spanish Open i 2003 og Spanish Ladies Open i 2014.

Luksusbanen Abama

Ytterligere noen kilometer nordvestover finner vi Tenerifes mest prestisjefylte bane og lususresorten Ritz-Carlton. Også Abama-banen heller nedover mot havet, og det fra 315 meters høyde. Som gir en eventyrlig utsikt over mot naboøyene La Gomera og El Hierro.

Banen har en helt annen utforming enn  Adeje. Et raskt overblikk gir deg umiddelbart et inntrykk av en helt åpen bane. Men 22 vanndammer er bundet sammen med vakre vannfall, og krever at du er nøye både med køllevalg og presisjon. 25.000 palmer er plantet i små grupper, som krever at du alltid må planlegge ett slag lenger fram og plassere slaget riktig. Rundt banen er det vilt og ugjennomtrengelig, og som sluker baller. Abama er en flott utfordring for lavhandicapperen. Men også bogeyspilleren kan score bra her, så lange hun ikke lar seg forføre av skjønnheten.

Banen kjennes luksuriøs ut, og koster deretter. Greeenfee er 1870 kroner (200 euro), 1220 kroner (130 euro) for de som bor på hotellet.

Pool-besøk på Buenavista

Lang fra turistområdene, og helt ut på Tenerifes nordvestre odde, ligger Ballesteros-banen Buenavista. Her byr Seve Ballesteros på en skikkelig overraskelse. Men før vi tar den i øyesyn sjekker vi inn på resortens hotell, og som Golf Plaisir har i programmet for sine gruppereiser.

Vi tror nok også at femstjerners Melia Hacienda er det beste charterhotellet vi noen gang har sjekket inn på. Det er sjarmerende, vennlig og med store rom med Walk-in-closet.

Banen er lagt langs med, og ned mot, klippene og havet. En del hull går parallelt med fjellene i bakgrunnen, noen byr på herlige driver nedover mot brede fairwayer og noen løper nær klippene, der havet pisker opp hvite kaskader bak greenene. Overalt er det fantastisk utsikt, og det er herlige landingsområder for drivene. Dette er nok den morsomste banen vi har spilt på øya.

Kanariøyene Tenerife Buenavista-
MER HAV: Buenavista -banen har virkelig nærkontakt med det frådende havet. Her greenen til hull 15. Foto: Torsten Pamp

Enda morsommere ble det da vi etter green 16 svingte ned mot havet med golfbilen. Midt inne blant klippene, mellom greenen og det piskende havet, ligger et saltvannsbasseng og lyser blått som en safir. Og et par av oss klarer ikke motstå fristelsen, og hopper uti.

Enkelte ganger åpner også baren der nede for en champagne-pause. Og det kjennes som helt riktig bane å feire med musserende dråper.

Dobbelt norsk

Fred Olsen Challenge de Espana på naboøya La Gomera var også en grunn til at vi befant oss her i juli. Så vi hoppet ombord på Fred Olsens ferge til San Sebastian. Etter en halvtimme på sjøen og så litt lenger med bil på svingete veier over og rundt fjellskrenter, ankommer vi Tecina Golf og resorten Hotel Jardin Tecina.

Anlegget er bygget opp av Fred Olsens selskap og familie med en golfbane, et veldig annerledes hotell på klippens kant, leiligheter og en ferieby.

Kanariøyene Gomera
ET LITE STYKKE NORGE: Tecina Golf på La Gomera er eid av Fred Olsen-familien i femte generasjon. Her et par-3-hull. Foto: Torsten Pamp

Selv om det er familiens femte generasjon som nå holder hus på La Gomera, er kontakten med Norge fortsatt tett og god. Og en del av sommerhusene og leilighetene er norskeide. Så hva var vel mer naturlig enn at det ble norsk seier i årets Pro-Am? Elisabeth Jansby og Liv Finstad fra Drøbak samt hotellets servitør Kai Amundsen tok seieren sammen med proffen Carlos Del Moral. Og det en meget overlegen seier, forresten.

Golfbanen er litt av en opplevelse. Det starter med transport fra klubbhuset og rett oppover fjellet til første tee. Derfra spilles mer eller mindre alle hullene nedover. Og hele tiden med havet i øyekroken. Litt lenger borte ser vi vulkanen Teide stikke opp. Det er fantastisk vakkert, og det påstås at dagens Fredrick Olsen fikk banearkitekt Donald Steel til å ta særlig  hensyn til utsikten. På noen hull slås utslag eller innspill direkte mot det blå havet. Og til tross for den bratte skråningen har Donald Steel lyktes med å legge ut en virkelig bra og variert bane du gjerne spiller igjen.

Det går helt fint å ta en fergen fra Tenerife, spille en runde og så returnere samme dag. Men vi anbefaler helt klart å bli over, og spille to runder. Og er du blant dem som liker å variere mellom golf og rolige dager ved bassenget, er dette et godt alternativ for en ukes feriegolf.

Mer Tenerife

Det finnes ytterligere tre baner til på Tenerife. Golf del Sur er klassikeren med den svarte lavasanden. Den er ofte med i turoperatørenes golfpakker, og har vært vertsbane på europatouren.

Amarilla, som vi tidligere har opplevd som mer spennende enn Golf del Sur, foregår spillet langs en skummende bukt i havet.

Real Club de Golf på øyas nordside, utenfor Puerto de la Cruz. er en gammel bane i klassisk britisk stil. Den er helt forskjellige fra de andre banene, og og så mer privat.

 Mer om Kanariøyene

Tenerife hjemmeside

Hello Canari Islands

Kanariøyene Fuerteventura
VOLDSOM ØKNING: Kanariøyene vokser på alle områder, og for høsten 2016 er veksten ventet å bli 17 prosent. Første halvår i år besøkte 230.000 nordmenn øygruppen. Også for andre ting enn golf, som strendene på Fuerteventura. Foto: Hello Canary Islands