Golf slik vi kjenner det er på vei ut. I alle fall på mange golfbaner, som må tilpasse seg en ny tid, konkluderte et seminar på Losby nylig. Og selv R&A tenker langs de samme linjene.
golf-st-r-foran-enorme-endringer

EN IDRETT I ENDRING: Det er langt fra hickoryskaft og eplenikkers til dagens og morgendagens golfere. Det må golfbransjen både forstå og ta inn over seg. Kravet om endring er så sterkt at selv R&A innser at det finnes ingen vei utenom en modernisering av golfsporten.

golf-st-r-foran-enorme-endringer

I BRESJEN FOR EN NY GOLFHVERDAG: Scilla T. Hokholt fra Larvik Golf og FNG flankert av Lodewijk Klootwiik fra den europeiske organiasjonen for golfbaneeiere (t.v.) og FNG-leder Lars Havrevold fra ToppGolf.

— Det er kjempeattraktivt å være golfspiller i Norge og være medlem av Preikestolen og reise rundt og spille på greenfee med sitt Viasat- eller andre fordelskort! innledet Lars Havrevold, leder i Foreningen for Norske Golfbaner (FNG), seminaret Vision 2020.

Med dette velrettede sparket til postkasseklubber, Golfhäftet, Viasatkortet og andre rabattordninger, satte Havrevold dagsorden på seminaret.

Innledningen Havrevold ga et 50-tall representanter fra forbund, baneeiere, klubbledere og proer på Losby Gods var også et frontalangrep på greenfeeoverenskomsten, som ikke gjør forskjell på golfanlegg.

Se til andre idretter

Etter som dagen skred fram ble det imidlertid klart at en mulig revisjon av greenfeeoverenskomsten kanskje er blant de enklere grepene i redningsaksjonen for golf.

Skikkelig fyr i teltet ble det nemlig allerede da Lodewijk Klootwiik fra European Golf Course Owners Association (EGCOA) overtok talerstolen etter Havrevolds innledning.

Nederlenderen tegnet et dystert bilde av en sport der de unge forsvinner og babyboomerne, altså generasjonen født 1946-1964, dominerer fullstendig.

— Juniorene og de opp til 35-årsalderen rømmer sporten vår, formante Klootwiik, og dokumenterte det hele med dystre tall fra kurver og diagrammer.

Samtidig så han håp i hengende snører, og dro paralleller til en annen, stor verdensidrett som var i ferd med å dø for noen tiår siden: Rugby.

Rugby sevens

Den internasjonale rugbyunionen innførte Rugby sevens, som er en variant av rubgy med sju spillere på hvert lag i motsetning til 15 i tradisjonell rugby.

Da sjumannsrugby ble gjenopplivet i 1973, ga det hele rugbysporten et løft den ikke hadde sett siden varianten med sju spillere så dagens lys i 1883.

Les også: Wikipedia, Rugby sevens

En slik kombinasjon av kontakt- og ballsport har i utøvelsen ikke mange likheter med golf. Det har heller ikke en annen verdensidrett: Cricket.

Cricket har også hatt sin nær døden-opplevelse, men ble i 2003 revitalisert med Twenty20-formatet, der kampene tar noen få timer, ikke fire dager.

Les også: Wikipedia, Twenty20

Selv med vidt forskjellig spilleform er det likevel én ting som forener rugby, cricket og golf: De er britiske idretter. Med like mye stiff upper lip i alle de tre moderorganisasjonene.

R&A har innsett alvoret

Hos pålitelige kilder nær The European Tour får Golferen.no bekreftet at The Royal & Ancient Golf Club i St. Andrews har satt i gang et superhemmelig regelprosjekt.

Målet er å vesentlig forenkle reglene i golf, både spill og etikette. Og dermed åpne sporten for de gruppene som mener discomusikk, høyrøstet latter, flagrende gevanter og løs snipp er en forutsetning for enhver sportsutøvelse.

— Hvis dette går igjennom, kan det bli store endringer, sier kilden til Golferen.no, og legger til at R&A ikke rekker å få de nye reglene klar til revisjonen i 2016, men vil vente til 2020-utgaven.

Kreative innspill i Losby-seminaret

Resultatene fra seminarets gruppearbeider viser at også norske klubbledere ser viktigheten av å løsne på snippen og slappe av i overleppen.

Forslagene til golfens redning spente over hele registeret, der mer uhøytidelig lek, mer moro, kortere turneringer og tilpasning til generasjonenes ulike behov var gjennomgangsmelodier.

Det sier seg nesten selv at generasjon Z (født 1995-2010), generasjon Y (1980-94), generasjon X (1965-79) og babyboomers (1946-64) har høyst ulike forventninger til hvilke behov golf skal dekke.

NGF med på laget

Golfforbundet var representert med både golfpresident Finn H. Andreassen og generalsekretær Tor-Anders Hanssen.

At forbundsduoen ble meget interessert og svært entusiastisk over det de fikk servert på Losby, var ikke vanskelig å forstå for de tilstedeværende.

— Ja, det virket som om verken Andreassen eller Hanssen hadde lyst til å gå etterpå. Vi fikk dem nesten ikke ut av lokalene, flirer FNG-leder Havrevold.

— Vi har blitt enig om å jobbe sammen, og at dette er noe NGF ønsker å gå videre på. Så nå tar vi først et møte, og staker ut kursen.

— Ja, det som ble tatt opp på seminaret er helt klart interessant fra mange synsvinkler, bekrefter golfpresident Finn H. Andreassen til Golferen.no.

— Tingene som berøres er nettopp bakgrunnen for at vi har satt dette med nytenking og forretningsutvikling på agendaen.

— Og ikke minst viser entusiasmen rundt Vision 2020-seminaret at klubbene allerede nå har mye de kan gripe fatt i, konkluderer en svært entusiastisk golfpresident.

Se også: Foreningen for Norske Golfbaner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.